Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Otthon valahogy tudom "vizsgál...

Takács Zoltán188 kérdése:

Otthon valahogy tudom "vizsgálni" a föld légkörének összetételét?

Figyelt kérdés
Teljes kezdő vagyok ebbe a témába szóval ha esetleg lesz válasz akkor úgy mondjátok el, hogy egy átlag ember is megértse! Válaszokat előre is köszönöm!

2021. dec. 30. 22:29
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Már találtam ilyen videót nagyon szépen köszönöm a segítséget! Boldog újévet és mégegyszer köszönöm a válaszod és a segítséged!
2021. dec. 31. 00:04
 12/13 krwkco ***** válasza:
100%

#4 #6

"Oxigéntartalmat például durván meg lehet mérni úgy is, hogy egy gyertya egy zárt üvegbúra alatt meddig ég."

"Aztán vagy számolsz, vagy pedig szintén leméred más, szintén ismert oxigéntartalom mellett"

Egy gyertya kémiai összetétele és égése teljesen bizonytalan. Számolással nem lehet meghatározni az égési időből kiindulva az oxigéntartalmat.

Továbbá egy háztartásban nincsenek más, ismert oxigéntartalmú gázok. Ez szerintem így nem menne.

Ennél egy fokkal reálisabb zárt térben grafitot égetni. Esetleg külső áramforrással izzítva, hogy az összes oxigén részt vegyen a folyamatban, mielőtt a láng kialszik. Előtte és utána meg kell mérni a grafit tömegét. Ahány molnyi szén elégett, annyi molnyi oxigén volt a zárt térben. Persze ehhez is nagyon pontos mérleg kell.

És ez még nem elég a koncentráció meghatározásához. Mert meg kellene mérni a zárt térben levő levegő teljes tömegét is, ahhoz hogy az oxigén tömegét ehhez arányítsuk.

Esetleg lehetne vasat izzítani. Akkor az oxigén egy sokkal kisebb térfogatú szilárd formává változna. Kvázi kivonódna a levegőből. A bekövetkező térfogatcsökkenést nem olyan bonyolult mérni, mint a szén parányi súlycsökkenését vagy a levegő súlyát.

2021. dec. 31. 00:44
 13/13 anonim ***** válasza:

Úgy számolom egy 5l-es befőttesüvegben 1.4 g oxigén van. Azt nem negyon méri egy sima konyhai mérleg.

Azt akartam tanácsolni, hogy egy fém dörzsit kezelj háztartási sósavval, aztán mérd meg mennyire nő meg a tömege, ha berakod egy zárt befőttesüvegbe. Elvileg a kezelés után a szemed láttára kéne rozsdásodnia. Ha lenne 0.1 g-t mérő mérleged, talán menne.

Beledobnád az üvegbe a kezelt dörzsit, lezárnád az üveget légmentesen, aztán lemérnéd a tömegét. Várnál mondjuk egy órát, aztán fellevegőztetnéd, és visszazárnád, aztán újramérnéd. A különbség a vas által elnyelt oxigénből adódik.

Persze csak a saját szórakoztatásodra lenne jó.

Az ideális gázok állapotegyenlete alapján ki tudod számolni mire kéné számitanod (pV=nRT)

2021. dec. 31. 23:50
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!