Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mikor találták fel a kenyeret?

Mikor találták fel a kenyeret?

Figyelt kérdés
2021. dec. 3. 18:47
1 2
 1/12 anonim válasza:
71%
2021. dec. 3. 18:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
91%
A keletlen lepény kenyeret, pászkát, 10 ezer éve már ismerték. A kelt tésztájút, meg kb 4-5 ezer éve Egyiptomban már sütötték.
2021. dec. 3. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Jó régen.Nagyon-nagyon-nagyon-nagyon nagyon régen.
2021. dec. 3. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:
És az "igazi" kenyeret? Ami már olyan volt mint a mai kenyerek.
2021. dec. 3. 19:10
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Mi az, hogy olyan mint ma? A mai napig van ahol a keletlen kenyérlepényt eszik, ugyan úgy, mint 10 ezer éve. A kelt, kovászos kenyeret meg Egyiptomban kb 5 ezer éve ismerték. A "mai" kenyeret, amiben már nem a liszt a fő alkotó, hanem a mindenféle adalék, ballaszt, szalmaőrlemény, és a thermofil élesztőbaciktól fél óra alatt megkel, azt kb 20-25 éve.
2021. dec. 3. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:

Szalma a kenyérben? 😳

Házi kenyeret szeretnék csinálni lisztből, hogyan álljak neki?

2021. dec. 3. 20:09
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Akkor miért nem a sütés-főzés kategóriában írtad ki a kérdésed?
2021. dec. 3. 20:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
#6 Ha rákeresel, százszámra vannak elég jó leírások.
2021. dec. 3. 21:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

"Szalma a kenyérben?"

Mivel a legtöbb olcsó kenyérben már 40% alatt van a liszt aránya, valamivel kell a többit kipótolni. Nem szalmaszálak, hanem abból készült élelmi rost, ballaszt. Ha még azt is megtudnád, hogy a gyorskelesztő thermofil mikrobákat miből izolálták a németek a 30-as évek vége felé, hogy lecsökkentsék a kelési időt a negyedére a hagyományos kovászhoz képest, az életben nem ennél többet kenyeret. A technológiát átadták a ruszkiknak amikor még haverok voltak a Molotov-Ribbentrop paktum révén, de már előtte rájöttek hogy az így készült kenyér hosszú távon gyengíti az immunrendszert, így ők maradtak a sima kovásznál. Azért volt nagy durranás a kb 1 órás kelesztés, mert így egy kenyérgyár kb háromszor annyi kenyeret tudott készíteni mint a kovász 6-8 órás kelési idejével. Egy háborúban meg etetni kellett a katonákat, különben nem ment a roham.

2021. dec. 3. 22:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 Mojjo ***** válasza:
100%

@9:

"az így készült kenyér hosszú távon gyengíti az immunrendszert"


Erre kérhetnék valami hiteles forrást? Peer reviewed tanulmányok lennének a legjobbak.

2021. dec. 4. 14:46
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!