Hogyan tudom igazolni, hogy a Föld kerek? Hogyan tudom igazolni, hogy a Föld kering a Nap körül, és nem fordítva?
Nemrég olvastam egy Neil deGrasse Tyson HVG-s interjút, és abban igaza van a csillagásznak, hogy nem igazán tudnám megcáfolni egy lapos Föld hívő gondolatát. Azt leszámítva, hogy nem így tanultuk az iskolában. Illetve egy érvet fel tudok hozni: Ha az összes bolygó hellyel-közzel gömb alakú, akkor miért a Föld lenne a kivétel, na mindegy. Hogyan tudom igazolni, hogy a Föld kerek?
Viszont tegyük fel, hogy egy vallásos diktatúra létrejön, amely során igény merül fel a természettudományos tények megváltoztatására. Pl.:
"Azt hiszed,hogy nem tudunk kettős csillagászati rendszert alkotni? Aszerint, ahogy éppen szükségünk van rá, a csillagok lehetnek közel vagy távol. Azt hiszed, hogy matematikusaink nem tudnák megcsinálni? Megfeledkezel a duplagondol-ról?"
George Orwell, de lehet a Szolgáló lány meséjére is gondolni.
Hogyan tudom igazolni, hogy a Föld kering a Nap körül, és nem fordítva?
Itt az interjú linkje:
Holdfogyatkozáskor kerek árnyéka van a Földnek.
Foucault-ingával kísérletileg igazolható a forgás.
A Föld nem kerek, hanem gömb, pont ezt kellene bizonyítani.
Szabad szemmel is látható: pl. a Balaton, hosszában...
1, na aztán a Focault ingás kísérletet konzekvensen el tudja egy ember végezni a sufniban 😂
Itt a beszélgetés végén írják, hogy az egy anomális miatt pont a kerek Földet bizonyítja. A Hold árnyéka pedig egy olyan szimuláció ami a laos Földön érthető
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
Nyilvános Foucault-ingás kísérletet gyakran szoktak csinálni, kedves kérdező is szervezhet ilyet, megoldható. Az, hogy egyes blogokon marhaságokat terjesztenek a kísérlettel kapcsolatban, nem mérvadó, a kérdező arra kíváncsi, hogyan tudja ellenőrizni a forgást.
Kíváncsi lennék arra a konzekvens laposföld elméletetre, ami jól magyarázza az összes megfigyelhető jelenséget a Holddal kapcsolatban, de szintén nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy mivel lehet bizonyítani a kerekséget.
Ha a föld lapos lenne és a nap keringeringene körülötte, akkor mikor a nap elől lenne közepén akkor az egész világon kellene süssön a nap, de ilyen nincs. Ha meg hátul lenne ahol semmi sincs akkor sötét kellene legyen az egész világon de ilyen sincs.
Másik dolog meg az hogyha a föld lapos lenne hogy tudnánk Angliábol meg Japánból is Amerikába repülni vagy hajózni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!