Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a különbség a humuszanyagok...

Mi a különbség a humuszanyagok és a kerogén között?

Figyelt kérdés
2021. nov. 25. 16:02
 1/4 anonim ***** válasza:

Humuszanyagok

[link]

Kerogén (angol)

[link]

"Kerogen is solid, insoluble organic matter in sedimentary rocks. Comprising an estimated 1016 tons of carbon, it is the most abundant source of organic compounds on earth, exceeding the total organic content of living matter 10,000-fold. It is insoluble in normal organic solvents and it does not have a specific chemical formula."

2021. dec. 1. 10:37
 2/4 A kérdező kommentje:
Külön-külön én is megtaláltam, de mi a lényeges szerkezetbeli különbség, mi az ami megkülönbözteti az egyiket a másiktól. Mindkettő szerves molekulák átalakulásával keletkezik. Ez az átalakulás ugyanaz vagy teljesen különböző? Az egyik molekula a másik prekurzora?
2021. dec. 2. 10:05
 3/4 anonim ***** válasza:

#1 Forrásait átfutva én úgy látom, mindkettő huminsavakból épül fel, de a kerogén kifejezetten üledékes kőzetben van.

Mivel ilyen összevissza molekulatömegekből áll mind a kettő, nem lennék meglepve, ha a pontosabb kémiaia szabályszerűségek kifejtése kitenne egy doktori disszertációt. De ez utóbbi csak sejtés.

2021. dec. 2. 12:41
 4/4 A kérdező kommentje:
Igazából azt nem látom be, hogy egy bonyolultabb molekuláról hogyan döntöm el, hogy most ez kerogén vagy humuszanyag. Közben találtam egy cikket, ami szerint a humuszanyag a kerogén prekurzora.
2021. dec. 2. 22:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!