Elektromosság házilag?
Egyébként ha már van egy fix tekercsed aminek így az ellenállása is fix az ohm törvény miatt csak egy módon tudod növelni az áramerősséget benne ha növeled a feszültséget rajta.
Ahogy előző írja hűtőpasztának a menetrétegek közt nincs értelme.
Szigetelőnek annál inkább, főleg ha mint az előbb írtam nagyon növelni akarnád a feszültséget.
De ha a mágneses erő elérése a cél akkor tekerd meg az elérhető legvastagabb vezetőből akkor kimaxolhatod az áramerősséged (kicsi lesz a tekercs ellenállása.) csak legyen amivel meg is tudod hajtani.
Meg jó vasmag kell bele a nagy emelőerőhöz.
Tömör lágyvas a jó ilyen helyre nagy átmérővel.
Tehát nem lehet lemezelt vasmagja, nem lehet szilíciumos vas, nem lehet acél stb...
"De ha a mágneses erő elérése a cél akkor tekerd meg az elérhető legvastagabb vezetőből akkor kimaxolhatod az áramerősséged"
A civilizációban a menetszám és az áramerősség szorzatát állítják be a legnagyobbra, mivel, Kérdező, az számít. A vastag vezetéken egyébként amúgy sem tud arányosan több áram folyni, mint a véknyon.
Na meg a vas tulajdonságai számítanak.
Szerintem több és hasznosabb segítséget fogsz kapni, ha leírod, hogy konkrétan mire szeretnéd használni az elektromágnest! A tervezésnél nagyon nem mindegy, hogy milyen tápegységről fogod táplálni (AC vagy DC). Rövid üzemre, vagy hosszú folyamatos üzemre? Milyen gyorsan kell, hogy meghúzzon?
Hogyan, milyen elemekből fog felépülni a mágneskör (Nem az áramkörre gondolok most!!!)?
A tervezésnél én még réges-régen úgy tanultam, hogy egy áramkört ha melegedésre tervezünk, akkor szigeteletlen vörösréz vezetőnél max 10 A/mm2 áramsűrűséget alkalmazhatunk természetes(tehát csak a szabad levegő a hűtőközeg) hűtésnél. 5A/mm2 szigetelt vörösréz vezetéknél és 2,5 A/mm2-t tekercsnél! Ez sem minden esetre igaz, csak nagy általánosságban!
Ha csak szeretnél felemelni mondjuk egy darab vasat vele, DC tápról, illik a tápot is felkészíteni kellő védelemmel, mert ha megszakad a tekercs árama, szikrát fog húzni és rendszerint(saját tapasztalat) a tápegység legdrágább alkatrészeit fogja tönkre tenni a keletkezett önindukciós feszültséglökés!
Vasmagnak lehetőleg patkó alakút használj, hogy minél zártabb legyen a mágneskör! Sokszorosára növeli a mágnes tartó erejét! Ha neked kell elkészíteni, akkor használj lágy acélt Pl S235-öst (Közismert nevén biliacél). Ez a legolcsóbb és a legjobb erre ár/érték arányban! Az ötvözött acélok nagyon nem jók erre, mert megőriznek valamekkora mágnesességet és nem akar majd elengedni az elektromágnes!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!