Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Kezdőnek milyen távcsövet...

Kezdőnek milyen távcsövet ajánlatok?

Figyelt kérdés
Nem magamnak szeretnék vásárolni ,hanem a férjemnek karácsonyra. Régi vágya ,hogy lesz egy gyönyörű távcsöve amin nézheti a csillagokat és egyebeket. Gyűjtögetek rá. Úgy néz ki össze tudok hozni 45ezer ft-ot. Nézegettem az interneten , de annyi féle és fajta van hogy fogalmam sincs melyik a jó és hogy milyennek kellene lennie. Ebben szeretnék segítséget kérni. Egyáltalán ennyiért kapok e egy normális távcsövet?

2021. nov. 8. 21:15
 1/7 anonim válasza:
0%

Én ilyenekkel kezdenék a helyedben.

[link]

2021. nov. 8. 21:30
 2/7 A kérdező kommentje:
Ha már vicceskedsz legalább helyesen írd már be a keresőbe hogy játék távcső.
2021. nov. 8. 21:40
 3/7 anonim válasza:
100%
45ezerért inkább ne vegyél, mert nem lesz jó.
2021. nov. 8. 22:04
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha érdekel is a téma (miért, van ilyen :)) és el szeretnél benne merülni, itt az olvasnivaló:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Ha nem tudsz lényegesen többet rászánni, akkor ezt a tükrös távcsövet ajánlom:

[link]

Vagy lencsés távcsőből ezt:

[link]

A tükrös kényelmesebb, mert feljebb van a betekintése, nem kell annyit hajolgatni, de ez lehet akár egyéni preferencia is. Csillagászatra részemről a tükröst támogatom, viszont a lencsés előnye, hogy földi megfigyelésre kis kompromisszummal kényelmesebb lehet.

Ez a fajta, EQ állvány alkalmas érdemi csillagászatra. Ha csak csillagászatról lesz szó, ne csábulj az az olcsóbb AZ tipusok felé, mert a férjed küzdeni fog vele.

Ezen távcsövek optikája már "igazi" távcső, nem bazári vackok, egyedül az állvány a gyengéjük: ez az EQ1 állvány kompromisszumos, mert hajlamos remegni egy kis szélben, vagy nagy nagyításnál, de az EQ2-vel szereltek jóval drágábbak.

További javaslataim:

[link]

Magasan felkészült, tapasztalt csillagászamatőrök által írt könyv, sok témát körbejár, nagyon informatív anyag, alapmű. A kezdőknek igazi kincsesbánya, én annak idején tátott szájjal olvastam :)

[link]

[link]

2021. nov. 8. 23:22
 5/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm! Hatalmas segítség. Elolvasok mindent. Ezeket az atlaszokat én is néztem. Akkor beszerzek egy ilyet is!
2021. nov. 9. 06:32
 6/7 anonim válasza:

Egy "jó" távcsőhöz a 45 ezer forint nagyon kevés, úgyhogy én kezdésnek egy binokulárt ajánlanék. Ennyi pénzért már nagyon jókat lehet kapni.

Ha mégis rendes csillagászati távcsövet szeretnél neki, akkor az előző válaszadó által is említett 60/900-as lencsés távcsövet ajánlanám. A 76/900-as tükröset semmiképp ne vedd meg, a központi kitakarás miatt nem gyűjt össze több fényt mint a lencsés, ráadásul ezt még jusztírozni is kell, ami egy kezdőnek nem egyszerű feladat, szóval tükröset szerintem ne vegyél.

Összességében én vagy egy lencsés 60/900-at vagy egy szintén lencsés 70/500-at mondanék, de ne legyenek nagy elvárásai a férjednek, túl sok mindent nem fog látni, ha pedig tényleg beszippantja ez a hobbi akkor egy ilyen távcső csak néhány hónapig lesz jó neki.

Javaslom inkább gyűjtsetek még egy kicsit.

2021. nov. 10. 13:48
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek aki segítőkész volt! Sokat gondolkodtam, számoltam és végül beavattam őt is és vettünk egyet nagyobb összegért áruhitelre. Egy Bresser pollux 150/1400 távcsövet és hozzá több kiegészítőt.Nagyon örül neki és már gyönyörű fotókat is készített. Mégegyszer köszönöm!
2022. jan. 20. 15:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!