Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mikor fogják fel az emberek,...

Mikor fogják fel az emberek, hogy nem a műanyag újrahasznosítása a megoldás, hanem annak betiltása?

Figyelt kérdés
Úgy értem pl. műanyag palackok. Térjünk vissza az üveghez. Ja hogy az nem kényelmes, mert nincs senkinek ideje ilyen dolgokkal foglalkozni. Ezért fulladunk meg a szemétben, ez az egész mai társadalmi rendszer bukásra van ítélve úgy, ahogy van.
2021. okt. 29. 22:35
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Vannak újrahasznosítható műanyag fajták. Azokkal mi a baj? Egyébként elég vicces lenne betiltani a műanyagot, mert sok alkalmazási területen nincs alternatívája.
2021. okt. 30. 08:00
 12/20 anonim ***** válasza:
97%
Ui. De aranyos vagy, hogy nálad a műanyag egyenlő a PET palackkal, miközben kb. minden második tárgy körülötted abból van vagy tartalmaz műanyag alkatrészt. :) Szűklátókörüség az megvan
2021. okt. 30. 08:03
 13/20 bollocks ***** válasza:
100%
Arra kíváncsi lennék, hogy a sokkal nehezebb üveg szállítása mennyivel növelné az üzemanyagfogyasztást, nem vagyok benne biztos, hogy környezetkímélőbb lenne.
2021. okt. 30. 10:43
 14/20 anonim ***** válasza:
69%

Mégis miért kéne betiltani a műanyagokat?

Csak egy pár fontos előny:

1) Olcsók

- Itt elég arra gondolni, hogy a világ szegényebb részein akár vizet, akár műszálas ruhát, stb. akarunk vinni. Több embernek tudunk segíteni, ha nem kell extra pénzt költeni az üvegre meg a pamutra, mert ott a műanyag.

2) Termelékenyen előállítható belőlük gyakorlatilag bármi

- kezdj el gondolkodni azon, hogy ha a Magyarországon eladott összes PET palackot üvegre cserélnéd, mekkora gyártelepek kellenének hozzá. Az üveg megmunkálása nem egyszerű ám, csak a szükséges hő ára hihetetlenül magas. A műanyag feldolgozás iszonyú könnyű, gyors, alacsony igényei vannak anyagban, energiában, emberben, területben, stb.

3) Változatos tulajdonságok érhetőek el

- Műanyagból a tulajdonságok szinte minden kombinációja elérhető. Sok helyen semmilyen alternatívája nincsen.

4) Nagyon tartósak

- Pl. nekem van egy szatyroknak való szatyrom. Amimor megyek bevásárolni, kiveszek onnan egy műanyag szatyrot, és azzal megyek. Ugyanezt papír szatyrokkal is el lehetne játszani? Már egy használat után szakadnak, eláznak, stb. Minden bajuk van. A műanyag tartósságát fel szokták hozni negatívumként, de megfelelő felhasználás esetén pont hogy előny.

- Egyébként, lehetne lebomlóra csinálni őket. Mint fentebb írtam, szinte bármilyen tulajdonságot el lehet érni műanyagokkal. Azért nem csinálják őket lebomlóra, mert nem örül neki az ember, ha elrohad a ketchupos üvege a szekrényben... A tartósság fontos.

5) Többször használhatóak, az életük végén pedig újrahasznosíthatóak

6) Könnyűek

- Könnyebb a szállítás

- Autó, repülő, űrhajó, stb. alkatrészként csökkentik a jármű súlyát, így növekszik a szállítási kapacitása, így pl. kevesebb kört kell menni ugyanannyi áru szállításához.

7) Nem törékenyek

- Egy kis megjegyzés: az üveg nem csak nehezebb, de törékeny, úgyhogy az üveg szállításakor még plusz csomagolóanyagokkal kell védeni, hogy ne törjön szét az összes.

- Még egy megjegyzés, pl. egy fesztivált én simán végigtolok egy PET palackkal, amit mindig újratöltök. Az üveg palackot eleve be se engednék, mert veszélyes, és biztos hogy senki nem hurcibálná magával az üres palackokat tökrészegen, hogy majd újratölti. Hatalmas kényelmi érték az, hogy a PET palackok nem törnek, nem vágnak, nem nehezek, stb.

8) Nem kell hozzá fát kivágni (pl. műanyag pohár vs papír pohár), állatokat tartani (pl. műszál vs pamut), stb. mivel szintetikus.

Stb.

Ha már vége a világnak, az inkább a globális felmelegedés, a mérgező anyagoknak a környezetbe engedése (mérgező =/= csúnya), erdőirtás, túlhalászás , stb. miatt lesz. Nem azért, mert túl sok műanyag szívószálat gyártottunk. Azon túl, hogy néha beleakad egy teknős, semmit nem okoznak ezek a csúnya gonosz műanyag hulladékok.

2021. okt. 30. 15:55
 15/20 A kérdező kommentje:
Erre inkább nem is írok már semmit...
2021. okt. 30. 16:42
 16/20 anonim ***** válasza:
85%

Pedig sajnos igaza van #14-nek. És ezért is kár a multikra fogni mindent.

A pet palack az csak egy valami. Mi leálltunk az ásványvízről, gyakorlatilag ugyanúgy tele van a sárga szelektív kukánk (mondjuk térfogatra, nem súlyra, mert én 16-osával dugtam egymásba az ásványvizes palackokat). Benne van az egész életünkben a műanyag.

Az egyik alapvető probléma az emberiség azon, rendkívül ostoba hozzáállása, hogy ami olcsó, azt szabad pazarolni. Hogy a hatvan-nyolcvan litert fogyasztó ZIL teherautókra emlékezzünk, a panelekben az egycsöves fűtésre, a vízóra nélküli évszázadra, satöbbi. Ma egy bruttó 10 kg-os ikeás bútor összeszerelése után 14 kg hullámpapír és 14 kg műanyag marad a padlón. :D

2021. okt. 30. 20:13
 17/20 anonim ***** válasza:
28%
Törölni szoktam olvasatlanul a magánokat, mert egy közérdekű témánál teljesen értelmetlen egy magánüzenet. :D
2021. okt. 30. 20:41
 18/20 anonim ***** válasza:
76%

"Ma egy bruttó 10 kg-os ikeás bútor összeszerelése után 14 kg hullámpapír és 14 kg műanyag marad a padlón. :D"

Ha nem csomagolják be jól, akkor az anyag sérülése miatt növekszik a környezetszennyezés. Nincs igazán jó megoldás, ami kompromisszummentes lenne.

2021. okt. 30. 21:17
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
#16-os, az ikeás bútorhoz csak annyit, hogy az olyan bútor, melynek csomagolása többet nyom mint a saját tömege, hát az kb. olyan is mint maga a csomagolása. Emlékszem, hogy mikor 20 éve először láttam ikeás termékkatalógust, sokkot kaptam attól, hogy de facto zöldségszállító kartondobozokat árultak "fióknak" ágy alá, szekrénybe, stb.!
2021. okt. 30. 21:43
 20/20 anonim ***** válasza:
32%
#19, te aztán nem nagyon érted az tréfát. :D De ne keseredj el, az emberek nagy része ilyen sülthal. Csak Humorfesztiválra ne vegyél jegyet. Kis segítség, bár a megértésben nem az, csak a felismerésben, írásban a nevetés jelének alkalmazása.
2021. okt. 30. 22:17
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!