Mekkora esélyünk van úgy kettétörni két poharat, hogy azok illeszkedjenek egymáshoz?
A kiindulási alapom az, hogy két nullához tartó valószínüség az kb ugyanakkora, mindkét esemény esélye kb. nulla. Ha szörözünk, és valóban számít, hogy a tizedesvesszö után az utolsó számjegyként szereplö 1-es elött végtelenhez tartó nulla van, vagy végtelenhez tartó + még néhány, akkor teljes mértékben igazat adok, és többet nem vitatkozok veled egy örök életen át meg még két napig.
"A kis valószínűségű események valószínűsége között is lehetnek sok nagyságrendbeli eltérések."
Az én kommentem pont erről szólt, erre beleálltál, mint a gerely. Akkor most mi van?
:D
"hanem hogy illeszkedjenek, de hogy mennyire azt nem fejtetted ki XD"
Ezért kérdeztem a tűrésekről. :P
Irányított törés: karcolni szabad előtte? :D
Röviden: nulla a valószínűsége. Ne keverjük ide az irányított törést. Feltételezem, hogy a kérdező véletlenül eltört poharak esetére gondolt.
Matematikailag pedig kiszámíthatatlan. Tanultam kombinatorikát (variáció, permutáció, kombináció, valószínűségszámítás).
ennek mi köze a kérdéshez? illeszkednek egymáshoz a különbözö esetekben eltört poharak törési felületei?
Sőt, a kérdező azt sem adta meg, hogy milyen poharakról van szó. Ha mondjuk egy kerek meg egy szögletes pohárról, akkor a valószínűség ugyanúgy 0, mintha két, matematikailag egybevágó pohárról lenne szó, mégis nagyságrendileg nagyobb a valószínűség, mint az előbbi esetben.
Ha így tekintünk a feladatra, még a végén valami érdekes probléma is kikerekedhet belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!