Mi történne ha valahogy sikerülne létrehozni egy fekete lyukat a földön?
Attól függ, mekkorát, milyen környezetben.
A mikroszkopikus fekete lyukak pillanatok alatt elpárolognak, megszűnnek.
De ha anyaggal kontaktusba kerül, akkor "eszik" és növekszik.
Szóval egy részecskegyorsító vákuumos csövében az a pici fekete lyuk, ha létre is jön, mikroszekundumok alatt megszűnik létezni.
Ha egy nagyobb, mondjuk gombostűfejnyi sokezer tonnás fekete lyuk "leesik a padlóra", az bizony beeszi magát a Föld közepébe és lassan az egészet elnyeli.
De ilyet nem tudunk csinálni. Egyelőre kisebbet sem.
Egy olyan kicsi fekete lyuk tényleg sok ezer tonnás lenne?
Szerintem nagyon érdekes ez a téma, és az is hogy ha valahogy tudnánk egy fekete lyukat nyitni, de miért tennénk ha az ártana a földnek? De szerintem akkor is érdekes, ha valahogy sikerülne úgy hogy ne ártson a földnek akkor az nagy segítség lenne a tudósoknak hogy közelről vizsgáljanak egy fekete lyukat, persze ha ez lehetséges is lenne nem hiszem hogy kísérleteznének ilyennel mert túl veszélyes, de ki tudja..
Éppenséggel jócskán lenne ebből nyerhető tudományos infó.
Például pont a Hawking-sugárzás tanulmányozására, amire semmi más lehetőség nincs.
Mindenesetre a létrehozással kapcsolatban vannak azért meggondolandó kockázatok.
Egyelőre esélyünk nincs veszélyes mértékű energiákat produkálni.
De ha nagyságrendekkel növelni tudjuk a gyorsítók energiáját, fennáll a minimális teoretikus esélye annak is, hogy a komplett univerzumot elpusztítjuk.
Ugyanis egyelőre úgy néz ki, hogy a Higgs-bozon, a Higgs-mező metastabil és könnyen lehet, hogy nem az alacsonyabb energiaállapotában van. És ha ez így van, egy nagyon nagy koncentrált energialökés helyileg átbillentheti a köztes energiacsúcson, ami után leesve a mélyebb minimumra maga után ránthatja a környező teret is, gömbszerűen terjedve és volt, nincs tömeg, anyag, ma ismert univerzum.
Szóval nem a fekete lyuk a legnagyobb foschnivaló.
Hiába falná fel a Földet, vagy akár az egész naprendszert, egy valami kijutna belöle, az emberi hülyeség, mert az határtalan mint a világegyetem maga. Lehet, hogy a világegyetem egy nagy hülyeség? Egy másik dimenzió hülyesége olyan nagy lett, hogy új univerzumot nyitott magának.
Ha egy általunk létrehozott fekete lyuk fogja felfalni a Földet, akkor legalább elmondható, hogy a földi életet feláldoztuk a tudomány oltárán. Kicsit felelötlennek tartom, hogy olyan dolgokkal hazárdíroznak, amiröl kb semmit sem tudunk, csak számolásaink és abból eredö elképzeléseink vannak. Ha vákuumcsöben jön is létre a fekete lyuk, akkor is érintkezhet anyaggal, és el is indítottuk a végzetünket. Még szerencse, hogy ezt senki más nem fogja látni rajtunk kívül, és nem kerül be a kozmikus történelemkönyvbe, hogy egy "intelligens" lény rájött önmaga megsemmisítésének módjára, és addig játszott vele amíg meg is semmisítette magát.
"Ha vákuumcsöben jön is létre a fekete lyuk, akkor is érintkezhet anyaggal, és el is indítottuk a végzetünket."
Hát azért az a pár atom, amit be tud ott nyalni, nem számít.
Van egy jópofa kalkulátor, ahová beírhatsz fekete lyuk méretet, tömeget és megadja neked, mennyi idő alatt párolog el.
Még az 1 grammos fekete lyuk is 10^-26 s alatt elpukkan.
Akkorát meg a büdös életben nem fogunk tudni csinálni, nem hogy nagyobbat.
Szóval mondom, nem ettől kell foschni.
Amúgy amit feljebb írtam , a Higgs-tér összeomlásról, a kvantumfluktuáció miatt az spontán is megtörténhet. Elég kis eséllyel, de magától is egyik pillanatról a másikra konyec lehet az univerzumunknak.
Ne próbáljuk elképzelni a lehetetlen kivitelezését. Abszurd. Ennyi erővel azt is kérdezhetnénk, milyen érzés lehet holtként élőnek lenni.
A "létrehozás" emberi közreműködést jelent, és olyan művelet, amire ember nem képes. Ennélfogva a következményét vizsgálni teljesen értelmetlen.
"A "létrehozás" emberi közreműködést jelent, és olyan művelet, amire ember nem képes."
Ma még nem.
De csak energia kérdése.
Megnéztem a kalkulátort, egy 278 tonnás fekete lyuk tudna 1 másodpercig létezni.
Ennek 4,12X10^-13 nanométer lenne a Schwarztschild-sugara.
9,5X10^65 g/cm3 lenne a sűrűsége.
A felületi gravitációs gyorsulása 10^37 G lenne.
Felületi hőmérséklete 4,4X10^17 K fokos lenne.
És hogy mennyi energia kéne létrehozni? Hát minimum az energia-tömeg ekvivalenciának megfelelő.
Tessék csak beszorozni a 288000 kg-ot C2-tel.
Na ilyet nem fogunk csinálni.
Csak sokkal kisebbet, ha fogunk egyáltalán.
Szerencsére, mert a totális elpárolgásával ugyanennyi energia szabadulna fel.
Szépen elpárologtatná a Földet.
Pár éve még nem gondoltam volna, hogy ide züllik ez a rovat.
De semmi baj, majd jönnek a tündék és rendbe szedik. Az lesz csak a jó világ. Mindenféle lyuk lesz benne, amit mind az ember csinál. Hurrá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!