Ha felszállok egy helikopterrel és órákon át egyhelyben lebegek akkot elfordul alattam a föld?
Ma láttam instagramon egy posztot erről és tudom hülyeség de tökre érdekel
Szóval mi történne?
A Föld kerülete közelítőleg 40000 km. Ez 24 óra alatt fordul körbe, ergo 40000 / 24 = 1666 km/h sebességgel forog a felszín. Magyarországon, mivel közelebb vagyunk a forgástengelyhez, ez kb. 1000 km/h.
Ha a dolog úgy működne, ahogy elképzeled, amint elemelkednél a Földtől, közel hangsebességgel kezdene el elforogni alattad. Nem mellesleg az ebből adódó szél emelkedés nélkül is eléggé megtépázná a helikopteredet is meg téged is.
Szerencsére a légkör együtt mozog a bolygóval. Így amikor te - elvileg tökéletesen függőlegesen - felemelkedsz, együtt mozogsz a légkörrel, és egy óra múlva is ugyanoda fogsz visszaesni.
Galielei relativitási elvet ismered? Ha felugrasz a vonaton, akkor a vonathoz képest ugyanoda esel le. (Sőt, mechanikai kísérlettel nem kimérhető, hogy a vonat, amin vagy, az egyenesen és egyenletesen halad, vagy pedig áll.)
Jó közelítéssel ugyanez játszódik le helikoperrel is, felszállsz, leszállsz, a Földhöz képest ugyanoda, és tök mindegy, hogy a Föld forog-e alattad, vagy áll.
"elmozdul": azt jelenti, hogy a helikopter mozog a földhöz képest, azaz a függőleges vetülete mozog a talajon.
"elfordul": a függőleges vetülete nem mozog, egy pontban marad, de a helikopter orra folyamatosan körbefordul a földhöz képest.
Szerintem az első nem igaz, a második igen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!