Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az interstellarnak/csillago...

Mi az interstellarnak/csillagok közöttnek a vége?

Figyelt kérdés

Azért ide teszem, mert a film tudományo kérdéseket feszeget.

*SPOILER**

Nem értem, hogy amikor matthew belezuhan a fekete lyukba, miért éli túl. Az sem vilagos, hogy a robotot miért dobják bele abban a reményben, hogy ha a fele benne van, a másik fele tud adatot küldeni.

Anfekete lyuk belseje miért a lányának a szobája?

2021. aug. 23. 11:56
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
87%
Ez egy film. Semmi köze a tudományhoz.
2021. aug. 23. 12:08
 2/18 anonim ***** válasza:
31%
Mert kitágult az eseményhorizonja
2021. aug. 23. 12:08
 3/18 anonim ***** válasza:
85%

Aránylag egész hiteles tudományos szempontból, kivéve a vége, az tiszta fikció. Valójában fogalmunk sincs, mi van egy fekete lyukban, ezt használták ki az írók.

"a robotot miért dobják bele abban a reményben, hogy ha a fele benne van, a másik fele tud adatot küldeni"

Erre a részre nem emlékszem. A robot Cooper kabinjában volt, és azért lőtték magukat a fekete lyuk felé, hogy a nő el tudjon távolodni tőle. (Mondjuk már rég láttam a filmet.)

2021. aug. 23. 12:17
 4/18 anonim ***** válasza:
63%

"a film tudományo kérdéseket feszeget."

Nem. Ez egy sci-fi. Science fiction. Tudományos-fantasztikus mű. Érted?

Fog valamit ami tudományos jellegű (pl űrutazás, időutazás, kapcsolatfelvétel az űrlényekkel), majd hozzáír egy csomó fikciót.

(Mondjuk ilyen témáknál fikció nélkül nem is nagyon születhetne egy film...)

2021. aug. 23. 12:46
 5/18 Wadmalac ***** válasza:
80%

A végén a fekete lyuk a történet szerint a távoli jövőben, emberek által létrehozott objektum, tehát olyan, amilyenre csinálták.

Ennyi.

Nagyon távoli jövő technológiájáról szinte isteni mindenhatóságot feltételezni belefér a sci-fi fogalmába.

2021. aug. 23. 13:10
 6/18 LeonScottKennedy ***** válasza:
71%

#5:

Azt a fekete lyukat a távoli jövőbeli emberek építették, azért, hogy ott és akkor Cooper meg tudja menteni az emberiséget. Elvileg valami olyasmi lehetett, hogy azok az emberek már a negyedik dimenzióban éltek, és azért lett a fekete lyuk belseje olyan, amilyen, hogy Cooper a 3 dimenziós érzékelésével meg tudja érteni, de a valóságban nyilván nem úgy nézhetett ki.

Tulajdonképpen azért volt szükség erre a fekete lyukazásra, mert az volt az egyetlen módszer, amivel a negyedik dimenziós létsíkból úgymond el tudták érni a harmadik dimenziót, azaz a fekete lyukat a film esetében felfoghatjuk valamiféle dimenzió kapunak, amire nincs hatással az idő maga, ezért lehetséges az, hogy habár a nagyon távoli jövőben alkották, úgymond "befúródott" a mi téridőnkbe, a mi Mostunkban.

Egyébként imádom azt a filmet, csak azért tudok róla ilyen mélyremenően beszélni ;) Sajnos nagyon ritka az olyan film.

2021. aug. 23. 13:52
 7/18 anonim ***** válasza:
59%

"Nem értem, hogy amikor Matthew belezuhan a fekete lyukba, miért éli túl."

Egyrészt, mert ő volt a főszereplő, a történet kerekségéért túl kellett élnie.

Másrészt a f. lyukak működéséről feltételezések vannak, amiket a vékonyka megfigyelésekből következtettek ki, de hogy odabenn valójában mi történik, az titok.

Harmadrészt kb. minden sci-fi filmnél fel lehetne tenni tucatnyi hasonló kérdést, de attól még kitalált történetek maradnak.

(fi = fiction, vagyis kitaláció)

2021. aug. 23. 17:29
 8/18 anonim ***** válasza:

#6-os nagyon jól írta. A fekete lyukba való zuhanást egyébként Stephen Hawking szerint is túl lehet élni - elméletben -, ha elég nagy a fekete lyuk, azaz nem öl meg a spagettifikáció, no meg gondolom az akkréciós korong sugárzása.

A féreglyukat, amin keresztül a fekete lyukhoz jutottak, "valakik odatették" (ez elhangzik a filmben), azért hogy megmentsék őket. Aki ilyet tud tenni, az akár egy fekete lyuk belsejét is manipulálni képes.

A lány szobája úgy kerül a képbe, hogy a fekete lyuk belsejéből csak a gravitáció tud "kijutni", helyesebben hatni a külvilágra, így amikor az órával furcsaságok történtek, illetve a könyvek leestek (ha jól emlékszem) az mind a gravitáció miatt volt, így üzente vissza a fekete lyukból az apja a gravitáció "titkait", annak pontos mibenlétét.

A robotot azért küldte előre, hogy megmérje mi történik vele, miközben a fekete lyukba hullik, és a gravitáció pontos mibenlétéről mérési adatokkal tudjon szolgálni. Ez kellett ahhoz, hogy kiegészítsék, kijavítsák a képletet, amin a film elején dolgoztak, így megmentve az emberiséget. Ezt a képletet közvetítette vissza a lányának gravitáción keresztül.

2021. aug. 23. 18:57
 9/18 LeonScottKennedy ***** válasza:
43%

#8:

Igen, ez nagyon jó kiegészítés, a részletekre már én sem emlékszem annyira jól, de valóban, a féreglyukat is ők "helyezték" oda, jobb szó híján.

Plusz a fekete lyuk időtlenségét azzal jelezték szerintem zseniális módon, hogy miután Cooper beleesik, a negyedik dimenzióból képes interaktálni a nővel az űrhajóban, ami ugyebár korábban történt a filmben, az "első kapcsolatfelvétel", ahogy nevezték. Szóval nem csak időtlen, hanem "téridőtlen" is a fekete lyuk, ezért volt lehetséges például a szobával is interaktálni a gravitáción keresztül, ami, ahogy 8-as írta, az egyetlen dolog, ami képes a két dimenzión keresztül haladni, és ha belegondolunk, maga a fekete lyuk és a féreglyuk is csak az, gravitáció.

A film végét, értelmét pedig szintén jól leírta a 8-as.

Igazából, amikor anno elsőre néztem meg ezt a filmet, nekem sem jött le sok belőle, és nem is tetszett annyira, mert a végén túlságosan átment fikcióba, és értelmezhetetlen volt.

Második nézésre, amikor már jobban felfogtam, hogy mi is történik, miért, a sorok mögötti értelmet, úgy ez a film egy igazi mestermű. Igen, fikció, de egy nagyon összetett és átgondolt történettel, ami szerintem senkinek nem jön le első nézésre teljesen.

2021. aug. 24. 00:33
 10/18 A kérdező kommentje:

Köszi a hasznos válaszokat.

De ha képesek egy fekete lyukat építeni, akkor elvileg a földet is megmenthették volna.

2021. aug. 24. 10:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!