Mi az interstellarnak/csillagok közöttnek a vége?
Azért ide teszem, mert a film tudományo kérdéseket feszeget.
*SPOILER**
Nem értem, hogy amikor matthew belezuhan a fekete lyukba, miért éli túl. Az sem vilagos, hogy a robotot miért dobják bele abban a reményben, hogy ha a fele benne van, a másik fele tud adatot küldeni.
Anfekete lyuk belseje miért a lányának a szobája?
Aránylag egész hiteles tudományos szempontból, kivéve a vége, az tiszta fikció. Valójában fogalmunk sincs, mi van egy fekete lyukban, ezt használták ki az írók.
"a robotot miért dobják bele abban a reményben, hogy ha a fele benne van, a másik fele tud adatot küldeni"
Erre a részre nem emlékszem. A robot Cooper kabinjában volt, és azért lőtték magukat a fekete lyuk felé, hogy a nő el tudjon távolodni tőle. (Mondjuk már rég láttam a filmet.)
"a film tudományo kérdéseket feszeget."
Nem. Ez egy sci-fi. Science fiction. Tudományos-fantasztikus mű. Érted?
Fog valamit ami tudományos jellegű (pl űrutazás, időutazás, kapcsolatfelvétel az űrlényekkel), majd hozzáír egy csomó fikciót.
(Mondjuk ilyen témáknál fikció nélkül nem is nagyon születhetne egy film...)
A végén a fekete lyuk a történet szerint a távoli jövőben, emberek által létrehozott objektum, tehát olyan, amilyenre csinálták.
Ennyi.
Nagyon távoli jövő technológiájáról szinte isteni mindenhatóságot feltételezni belefér a sci-fi fogalmába.
#5:
Azt a fekete lyukat a távoli jövőbeli emberek építették, azért, hogy ott és akkor Cooper meg tudja menteni az emberiséget. Elvileg valami olyasmi lehetett, hogy azok az emberek már a negyedik dimenzióban éltek, és azért lett a fekete lyuk belseje olyan, amilyen, hogy Cooper a 3 dimenziós érzékelésével meg tudja érteni, de a valóságban nyilván nem úgy nézhetett ki.
Tulajdonképpen azért volt szükség erre a fekete lyukazásra, mert az volt az egyetlen módszer, amivel a negyedik dimenziós létsíkból úgymond el tudták érni a harmadik dimenziót, azaz a fekete lyukat a film esetében felfoghatjuk valamiféle dimenzió kapunak, amire nincs hatással az idő maga, ezért lehetséges az, hogy habár a nagyon távoli jövőben alkották, úgymond "befúródott" a mi téridőnkbe, a mi Mostunkban.
Egyébként imádom azt a filmet, csak azért tudok róla ilyen mélyremenően beszélni ;) Sajnos nagyon ritka az olyan film.
"Nem értem, hogy amikor Matthew belezuhan a fekete lyukba, miért éli túl."
Egyrészt, mert ő volt a főszereplő, a történet kerekségéért túl kellett élnie.
Másrészt a f. lyukak működéséről feltételezések vannak, amiket a vékonyka megfigyelésekből következtettek ki, de hogy odabenn valójában mi történik, az titok.
Harmadrészt kb. minden sci-fi filmnél fel lehetne tenni tucatnyi hasonló kérdést, de attól még kitalált történetek maradnak.
(fi = fiction, vagyis kitaláció)
#6-os nagyon jól írta. A fekete lyukba való zuhanást egyébként Stephen Hawking szerint is túl lehet élni - elméletben -, ha elég nagy a fekete lyuk, azaz nem öl meg a spagettifikáció, no meg gondolom az akkréciós korong sugárzása.
A féreglyukat, amin keresztül a fekete lyukhoz jutottak, "valakik odatették" (ez elhangzik a filmben), azért hogy megmentsék őket. Aki ilyet tud tenni, az akár egy fekete lyuk belsejét is manipulálni képes.
A lány szobája úgy kerül a képbe, hogy a fekete lyuk belsejéből csak a gravitáció tud "kijutni", helyesebben hatni a külvilágra, így amikor az órával furcsaságok történtek, illetve a könyvek leestek (ha jól emlékszem) az mind a gravitáció miatt volt, így üzente vissza a fekete lyukból az apja a gravitáció "titkait", annak pontos mibenlétét.
A robotot azért küldte előre, hogy megmérje mi történik vele, miközben a fekete lyukba hullik, és a gravitáció pontos mibenlétéről mérési adatokkal tudjon szolgálni. Ez kellett ahhoz, hogy kiegészítsék, kijavítsák a képletet, amin a film elején dolgoztak, így megmentve az emberiséget. Ezt a képletet közvetítette vissza a lányának gravitáción keresztül.
#8:
Igen, ez nagyon jó kiegészítés, a részletekre már én sem emlékszem annyira jól, de valóban, a féreglyukat is ők "helyezték" oda, jobb szó híján.
Plusz a fekete lyuk időtlenségét azzal jelezték szerintem zseniális módon, hogy miután Cooper beleesik, a negyedik dimenzióból képes interaktálni a nővel az űrhajóban, ami ugyebár korábban történt a filmben, az "első kapcsolatfelvétel", ahogy nevezték. Szóval nem csak időtlen, hanem "téridőtlen" is a fekete lyuk, ezért volt lehetséges például a szobával is interaktálni a gravitáción keresztül, ami, ahogy 8-as írta, az egyetlen dolog, ami képes a két dimenzión keresztül haladni, és ha belegondolunk, maga a fekete lyuk és a féreglyuk is csak az, gravitáció.
A film végét, értelmét pedig szintén jól leírta a 8-as.
Igazából, amikor anno elsőre néztem meg ezt a filmet, nekem sem jött le sok belőle, és nem is tetszett annyira, mert a végén túlságosan átment fikcióba, és értelmezhetetlen volt.
Második nézésre, amikor már jobban felfogtam, hogy mi is történik, miért, a sorok mögötti értelmet, úgy ez a film egy igazi mestermű. Igen, fikció, de egy nagyon összetett és átgondolt történettel, ami szerintem senkinek nem jön le első nézésre teljesen.
Köszi a hasznos válaszokat.
De ha képesek egy fekete lyukat építeni, akkor elvileg a földet is megmenthették volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!