Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy 1m hosszú rúd egyik vége...

Egy 1m hosszú rúd egyik vége rögzítve van egy forgásponthoz és a másik végére 100 kg súlyt helyezek, akkor mekkora erőt kell kifejtenem a rúd nem rögzített végére, hogy meg tudjam emelni a 100 kg-ot?

Figyelt kérdés
Azaz a rögzített vég eredményezi-e, hogy kevesebb, mint 1000N erő kell a megemeléshez? Írjatok képletet is kérlek!
2021. júl. 27. 09:16
 1/10 Wadmalac ***** válasza:
85%

Ha ugyanott emelsz, ahol a súly van és még vízszintes helyzetű a rúd, akkor semmivel sem lesz könnyebb emelni, nem jut erőösszetevő a forgáspontra.

"kevesebb, mint 1000N erő kell a megemeléshez"

981 N kell, ha a g=9,81 m/s2

2021. júl. 27. 09:43
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod, de én nem a kerekítési különbségre voltam kíváncsi, hanem, hogy a rögzített vég... de írtam is.

Arra gondolok, hogy ha lejtőn tolunk fel 100kg-ot, akkor ha jól emlékszem 1000xgyök kettő/kettővel kell megszorozni, hogy megkapjuk, hogy mennyivel tudjuk mozgatni. Vagy csigás áttétnél feleződik az erő áttétenként. Kérdés, hogy számít-e a rögíztett vég, vagy sem.

De csak olyan írjon, aki 100%-ra tudja! Köszi

2021. júl. 27. 10:03
 3/10 A kérdező kommentje:

"Ha ugyanott emelsz, ahol a súly van és még vízszintes helyzetű a rúd, akkor semmivel sem lesz könnyebb emelni, nem jut erőösszetevő a forgáspontra."

Ebben biztos vagy?

Konditeremben van ilyen rögzítésű vállgép. A fémkarokkal együtt karonként 50 kg a terhelés és kizárt, hogy kvázi 100 kilót nyomok fej fölé, ráadásul nem is túl nehezen

2021. júl. 27. 10:12
 4/10 dq ***** válasza:
Jap. Ahhoz hogy a rúd mozogjon, forgatónyomatéknak kell hatnia a rögzítési pontra számítva, és mivel az izomerő ugyanott és ugyanabba az irányba hat mint a gravitációs erő, legalább ugyanakkorának kell lennie.
2021. júl. 27. 10:57
 5/10 Wadmalac ***** válasza:
96%

"Konditeremben van ilyen rögzítésű vállgép."

Csak azon akkor marhára nem ott emelsz, ahol a súly lóg, hanem két külön erőkar van.

Az egykarú emelőnél csakis akkor van különbség az emelt súly és emelőerő közt, ha más erőkaron hatnak.

A forgáspont azonos erőkarnál csak arra jó, hogy ne dőljél el előre vagy hátra, függőleges erő-összetevő nincs rajta.

2021. júl. 27. 11:06
 6/10 Szirty ***** válasza:
100%
Az 1m hosszú rúd súlyának egy részét is emelned kell.
2021. júl. 27. 11:07
 7/10 Wadmalac ***** válasza:
Az mondjuk tényleg hozzájön, ha egy végén a forgáspont, máik végén te, akkor a forgástengelyen meg rajtad is fél rúd súly van.
2021. júl. 27. 11:09
 8/10 A kérdező kommentje:

@4 akkor tehát a szumma 100kg-ot valóban nagyobb/egyenlő 1000 N erővel mozgatom? (g-t vegyük 10-nek). Illetve nem, mert a rúd tömegközéppontja nem ott van, ahová a súlyokat pakolom. Mindegy, a rúd tömegétől tekintsünk el!

"mivel az izomerő ugyanott és ugyanabba az irányba hat mint a gravitációs erő, legalább ugyanakkorának kell lennie"

Én is erre jutottam, de kizártnak tartom, hogy 90 kilóval szériázzak vállizomból, mikor fekvenyomásban 95-tel nyomok. Szabad-súllyal ilyen fekvenyomás szériázásnál olyan 70 kg-mal ment a szériázás vállra.

De akkor leteh, hogy a háttámasz és egyéb tényezők miatt jobban be tud kapcsolódni pár segédizom, innen a különbség.

Mindenesetre köszi. Asszem feltúrom a függvénytáblázatomat :)

2021. júl. 27. 11:10
 9/10 A kérdező kommentje:

"Az 1m hosszú rúd súlyának egy részét is emelned kell."

Igen, erre írnom kellett volna, h a rúd tömegétől tekintsünk el

"Az mondjuk tényleg hozzájön, ha egy végén a forgáspont, máik végén te, akkor a forgástengelyen meg rajtad is fél rúd súly van."

Szerintem ez sem jó. Ahhoz meg túl kevés lenne akkor a rúdon lévő tömeg.

Ráadásul azt is elfelejtettem írni, hogy a mozgás elején a vízszintesnél kb. 40 fokkal lejjebb van a kiindulási állapot, a végállapot pedig vízszinteshez viszonyítva kb. 70 fok. Na jó kis feladvány kerekedett ebből. Egy sör annak, aki levezeti nekem képletekkel. De lehet két sör is :)

2021. júl. 27. 11:14
 10/10 anonim ***** válasza:

Egy dolog lehet itt: ha súlyt emelsz, azt helyben is kell tartanod, hogy ne törjön ki semerre.

Erre szerintem úgy 20% többlet erőt kell igénybe venned.

Míg ha valaki tartja neked a súlyt egy adott pályán, akkor ezzel nem kell foglalkoznod, könnyebben emeled.

2021. júl. 27. 15:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!