Hosszú antibiotikum kúra elején a méregtelenítés miatt voltam rosszul?
Lyme-kórra szedek 200 mg-os doxycyclint már 4 hete. Az elején értelemszerűen a betegség miatt is levert voltam, lázasan. A gyógyszer szedése ezt elmulasztotta 3 nap alatt, viszont az első másfél hétig nagyon megviselt, szédelegtem, nagyon rossz volt a közérzetem. A gyomrom most sem a legjobb, de határozottan javult, mintha megszokta volna.
Az elején való rosszullét az én elgondolásom alapján attól lehetett, hogy mivel elkezdett dolgozni a gyógyszer, hirtelen lett egy csomó halott baktérium (jó és rossz is), aminek a méregtelenítése miatt érezhettem így magam. Utána mivel lecsökkenhetett ennek a mértéke, a baktériumszintnek, kevesebb dolga van már a szervezetemnek. Ennek mennyi értelme lehet?
Az antibiotikumok leginkább azért okoznak mellékhatásokat, mert elpusztítják a bélflórát, azaz a bélben élő baktériumokat. Ezek elég fontosak, emiatt lehet mellékhatás a hasmenés, émelygés. (Az angol wikipedia is ezt írja a mellékhatások fő okának.)
Hasonló ok miatt okozhat alacsony vércukorszintet, az talán lehetett az oka a szédelgésnek. (Illetve úgy nézem, egyes esetekben okozhat alacsony vörösvértest számot is, azt mondjuk nem tudom, miért.)
A doxycyclin egyébként egy tetraciklin fajta, ezek a baktériumok fehérje szintézisét gátolják. A mitokondriumainkban a baktériumokéhz nagyon hasonl riboszómák vannak, így ezek működését is gátolhatják a tetraciklinek, ez is okozhat mellékhatásokat.
Illetve a máj és a vese játszik szerepet a lebontásában / kiválasztásában, ezekre is hatással lehet (mint ahogy a legtöbb gyógyszer).
Annyiban igaz az elképzelésed, hogy számos Gram negatív baktérium sejtfalában lehetnek olyan endotoxinok (lipopoliszacharidok), amelyek akkor szabadulnak fel, ha a baktérium elpusztul, és így mérgezést (például súlyos gyulladásos tüneteket) okozhatnak. Ugyanakkor a Lym-kórt okozozó Borrelia nem tartalmaz ilyen endotoxint. (Egyébként ennek a hatása az antibiotikum szedése előtt is érvényesült volna, ha lenne ilyen benne, hiszen az immunrendszer is pusztítja a baktériumokat.)
Ja értem. Én nem hiszem, hogy ez lenne a helyzet, persze fene tudja. (Azt sem tudom, mennyire szívódnak fel a bélből.)
Ja, a magas limfocitaszám ténylegjó eséllyel a fertőzés miatt lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!