Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A KT kihalási esemény után,...

A KT kihalási esemény után, 65 millió évvel ezelőtt, mennyi időbe telhetett míg a Föld légköre teljesen kitisztult?

Figyelt kérdés

#Kt kihalási esemény
2021. aug. 18. 10:49
 1/4 A kérdező kommentje:
Még elképzelni is félelmetes, hogy egy 12-14 km-es aszteroida 45 km/S sebességgel becsapódik. Iszonyatos kataklizma lehetett. De vajon mennyi idő volt, míg a légkör kitisztult? Mennyi idő alatt kezdett el fejlödni az élővilág?
2021. aug. 18. 10:52
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom, hogy 1-2 év. De nem vagyok szakember, csak mintha ezt hallottam volna.
2021. aug. 18. 12:03
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Chicxulub Impact Event [link]

"Voltak a becsapódást követő azonnali hatások: tűzgömb, légrobbanás, cunami. Másodlagos hatások, pl. a becsapódás által generált tüzek, korom lehűlése, hónapokig tarthattak. A légkörben fellépő kémiai hatások, pl. kénes gázok, salétromsavas és kénsavas eső, hosszabb ideig tarthattak. A kénsavas eső megszűnése valószínűleg 5-10 évbe telt. Az üvegházhatást okozó felmelegedés évtizedekig, ha nem tovább tarthatott. Egyes modellek szerint az üvegházhatást okozó felmelegedés több ezer évig is fennállhatott.

Egy másik elmélet szerint a Chicxulub-kráterből származó törmelék végigzúdulva a légkörön felforrósíthatta azt, a növényzet égését okozva. Ezután, amikor a légkör megtelt porral, korommal és gázokkal, a hőmérséklet a becsapódás előttinél jóval hidegebbre hűlhetett, majd amikor az üvegházhatású gázok kezdték uralni a környezetet, a hőmérséklet jelentősen emelkedhetett."

Lásd még:

Evolution after Chicxulub asteroid impact: Rapid response of life to end-cretaceous mass [link]

What Happened in the Seconds, Hours, Weeks After the Dino-Killing Asteroid Hit Earth? [link]

2021. aug. 18. 12:45
 4/4 A kérdező kommentje:
Most olvastam, hogy 1000 év kellett ahhoz, hogy az élővilág észrevehető növekedésnek induljon, és 175 ezer év kellett ahhoz, hogy az élőlények ismét benépesítsék a Földet. Azért ez durva ...
2021. szept. 11. 18:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!