Mit jelent az, hogy tengerszint feletti magasság?
Nem vagyok helikopter, éppen ezért kérdeztem meg. Csak szerinted ha valaki nem fogadja el a nyilvánvalóan hibás válaszokat, az okosabbnak gondolja magát mindenkinél.
Köszönöm, végre valaki nem azt követeli véres szájjal és nulla tudással, hogy fogadjam el a rossz válaszokat.
Hagyományosan a fölmérés eszközeivel tudták kimutatni, két pont egymagasságban van-e. Ehhez sajnos nem sokat értek, de az alapelve egyszerű: a vízszintest kell kimérni, és az ebben a síkban lévő pontok egymagasságban vannak a mérési ponttal. (Ha nincsenek túl messze, és így a Föld görbülete elhanyagolható.)
Ahogy előttem írták, manapság már GPS segítségével ki lehet mérni a térbeli pozíciót, és ezt tudják viszonyítani a geoidhiz. Utóbbit műholdak segítségével tudják kimérni: a gravitáció erőssége befolyásolja a műhold mozgását, sebességét.
"(Ha nincsenek túl messze, és így a Föld görbülete elhanyagolható.)"
Köszönöm szépen, hogy azért egy zárójeles megjegyzést megért az, amiről valóban szól a kérdésem.
Köszönöm, hogy a válaszom megért egy fanyalgást! :D
Gondoltam, innen már megy alap logikával is, de látom tévedtem. Két megoldási lehetőség is van a problémára (sőt, lehet, több is, nekem ennyi jut eszembe). Vagy mindig csak közeli mérési pontokat viszonyítanak egymáshoz, vagy korrigálnak a Föld görbületével.
Én mindjuk csak azt nem értem, ilyen hozzáállással miért csodálkozol azon, ha nem kapsz választ...
"Két megoldási lehetőség is van a problémára (sőt, lehet, több is, nekem ennyi jut eszembe)."
És mindkét megoldási lehetőség hülyeség. És nem azért hülyeség, mert éppen gyalázni van kedvem téged, hanem mert tudományosan nem helytálló.
"Vagy mindig csak közeli mérési pontokat viszonyítanak egymáshoz"
Ekkor kis hibákból fog összeadódni a nagy hiba távol a tengerektől.
"vagy korrigálnak a Föld görbületével."
Ebből meg továbbra se derül ki, hogy mit nevezünk tengerszintnek távol a tengerektől.
"Ekkor kis hibákból fog összeadódni a nagy hiba távol a tengerektől."
Minél közelebb vannak a mérési pontok, annál kisebb a teljes hiba. De az jogos, hogy valószínűleg a tengertől távol így is szép nagy hiba jönne ki.
"Ebből meg továbbra se derül ki, hogy mit nevezünk tengerszintnek távol a tengerektől."
Nem nagyon értem, mi nem derül ki ebből? Az a felszín, ami a tengerszintnek fele meg bárhol a Föld felszínén, az maga a geoid.
Azt már leírtam, ezt hogyan lehet kimérni...
Ez persze egy szabálytalan alakzat, de forgásellipszoiddal elég jól közelíthető (+-100 méter), és így lehet korrigálni a hibát. (Amúgy a hiba korrekcióját valószínűleg még az is segítheti, hogy látszik, hogy a két mérési pont esetében a vízszintes nem ugyanabban a síkban van.)
Azt remélem, nem kell leírnom, hogy a vízszinteset hogyan kell kimérni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!