Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mekkora felfelé ható erő kell...

Mekkora felfelé ható erő kell 1 kg felemeléséhez?

Figyelt kérdés
Saját logikámból kiindulva az erő meg kell haladja a test súlyát vagyis az 1 kg esetében a 9.81 N -t ha nem tévedek de nem vagyok ebben biztos javitsatok ki ha tévedek

2021. aug. 14. 06:19
 1/7 EagleHUN ***** válasza:
79%
Igen a 10N ellensúlyozza a föld felszínén az 1kg -ra ható gravitációs erőt. Vagyis ezzel már emelhető.
2021. aug. 14. 07:11
 2/7 Mojjo ***** válasza:
100%
Nem tévedsz, teljesen jó a gondolatmeneted :) Feltéve persze, hogy ahol emeled a testet, ott 9,81 N 1 kg súlya, és feltéve, hogy vákuumkamrában emeled.
2021. aug. 14. 07:43
 3/7 A kérdező kommentje:

Őszintén megmondom, hogy könnyebb legyen azért kérdeztem ezt, mert szeretnék csinálni egy tyúk-ólat automatikus ajtóval egy léptető motor segítségével és a lényeg az, hogy úgy kell kiválasszam a léptető motor nyomatékát és a hozza járó tárcsa átmérőjét hogy egy lemezt meg tudjon emelni felfele aminek jelenleg még nem tudom a tömegét de az majd megválik

Mellesleg 15/F

2021. aug. 14. 10:15
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Szóval az 1 kg tömg egyensúlyban tartásához (kerekítve) 9,81N kell. Te azonban nem egyensúlyban akarod tartani, hanem az álló helyzetből adott v sebességre gyorsítani, amihez az előbbin kívül további erő kell. A gyakorlatban ezen felül egy ajtó valami tengely körül fordul el, ahol súrlódás is fellép.

Az ilyesmit úgy szokták megoldani, hogy a motor nagyobb nyomatékkal nyit, ez létrehoz egy adott sebességet, tudjuk, hogy az ajtó nyílása mekkora utat kell, hogy megtegyen, ebből kiszámítható a mozgatási idő, tehát egy időkapcsolónak akkor ki kell kapcsolnia a motor áramát. A motor általában 70%-on a legjobb hatásfokú, tehát ennyivel több maximális nyomatékkal érdemes rendelkeznie.

2021. aug. 14. 16:30
 5/7 A kérdező kommentje:

A felsorolt befolyásoló tényezők közül jelenleg a súrlódás mértékét nem tudom kiszámolni ( ennek még utána kell nézzek mert eddig nem kellett használjam s még nem tanították fizikán)

“ tudjuk, hogy az ajtó nyílása mekkora utat kell, hogy megtegyen, ebből kiszámítható a mozgatási idő, tehát egy időkapcsolónak akkor ki kell kapcsolnia a motor áramát”

Pont azért szeretném léptetőmotorral megoldani, hogy ne kelljen időkapcsolót használni hanem a tárcsa átmérőjét tudva tudom, hogy hányat kell a motor forduljon, hogy az ajtó tegyük fel 40 centit mozduljon s ezt a mikrokontroller majd intézi.

Tehát ha tegyük fel 0.1 m/s sebességre gyorsul 1 mp alatt és 1 kg az ajtó akkor ahhoz 0.1 N kell + a súlya az ajtónak ( jelenleg 9.81) = 9.91 N kerekítve 10 N. és ha a súrlódás az még 1kg-nak felel meg ( sacc ) akkor eddig 20 N kell s hogy a motornak ez 70% terhelés legyen ezért 30 % kal több erőt kell kifejtsen így ez 26-27 N és ez 5 cm átmérőjű tárcsa esetében 27N*0.05m = 1.35 Nm nyomatékú motor kell. ( Természetesen az ajtó súlya nem valószínű hogy ennyi lesz, ez majd később számolom ki a vörösfenyő sűrűségéből:) s a súrlódásra se tudom még mennyit számoljak csak a számolás helyességét szeretném ellenőrizni. Köszönöm az eddigi segítséget is és előre köszönöm az ezután érkező válaszokat is

2021. aug. 15. 12:28
 6/7 EagleHUN ***** válasza:
100%

"( jelenleg 9.81) = 9.91 N "

Ezt nem egészen értettem miért tetted. Mindkettő felfelé kerekíthető 10 N -ra.

Egyébként mivel 9.81 < 10 ez már egy lassú emelkedést is lehetővé tesz nem csak egyensúlyban tartást.

2021. aug. 22. 19:25
 7/7 anonim ***** válasza:
Tyúkól és léptetőmotor - atyaúristen! Kérdező - nem rosszból - de Te láttál már igazi tyúkólat?
2022. máj. 31. 06:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!