Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Most akkor globális felmeleged...

Most akkor globális felmelegedés van vagy globális lehűlés?

Figyelt kérdés

[link]

Emlékszem, hogy az Ember Tragédiájában is szerepel a nagy lehűlés, mivel akkoriban úgy gondolták az emberek, hogy a Föld le fog hűlni. Jelenleg felmelegedés van, 20-30 év múlva már megint lehűlés?

Nem szeretnék okoskodni, ezt tényleg nem értem, minden választ megköszönök.

2021. aug. 8. 18:59
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Köszi szépen :)
2021. aug. 8. 19:28
 12/15 TappancsMancs ***** válasza:
65%
2021. aug. 8. 19:38
 13/15 anonim ***** válasza:
12%

#1: Hagyjuk a politikát, csak tudni akarom, hogy akkor most mi van. Ez nem a politika rovat.

Globális dögvész

2021. aug. 8. 19:54
 14/15 anonim ***** válasza:

A választ elsősorban #3 (19:10) irányába címezem, nem "off" jelleggel, de ha szakértője a témának (ami én egyértelműen nem vagyok), akkor szívesen hallanék szavatos állításokat.

Amennyire én tudom az interglaciálisok és glaciálisok váltakozását nem igazán lehet belőni, mivel a földtörténeti korok során nem voltak megközelítőleg sem azonosan hosszúak. Talán 5-35 ezerév között valahol helyezkednek el messzemenő skálán felvéve. A példát ebből a szempontból félrevezetőnek tartom, mert egy ilyen metaforában az egyes hónapok nem azonosan hosszúak. Az utolsó glaciális korszak kb. 104 ezer éves volt és a vége jelzi a holocén kezdetét, ami 12 ezer éve tart. Amennyire tudom ez már könnyen lehet április vége is. Ezzel talán az is egybevág, hogy az 1970-es években a hűlő tendencia miatt ezen interglaciális végét és jégkorszakot jósoltak (ami szerencsére nem jött be eddig).

A kérdésre egyébként a válasz: igen. Mindkettő van. Amennyire én tudom több egymással ellentétes erő feszül egymásnak (lásd Gaia-hipotézis). Van egy globális felmelegedés és egy globális lehűlés. Mintha az derült volna legutóbb ki a globális lehűlésről, hogy az emberi behatást tizedére számolták, mint amennyit újabban mértek, vagyis a globális felmelegedés antropogén forrását is erősen alulbecsüljük (máskülönben nem lenne valamivel erősebb a felmelegedés, ami a melegedési tendenciáért felelős). Emellett fontosnak tartom elmondani, hogy ha mégis az interglaciális elején vagyunk, akkor feltehetően a maximuma előtt, tehát az átlaghőmérséklet emelkedő trendje antropogén hatás nélkül is jelen lenne. Nem ilyen erősen és nem ilyen ütemben, de lenne.

2021. aug. 9. 00:52
 15/15 anonim ***** válasza:

Jelenleg felmelegedés van, ez mérhető tény.

Hogy mi lesz 20 vagy 30 év múlva, azt nem lehet még egészen pontosan megmondani.

Illetve a kérdésre más a válasz globálisan és lokálisan.

A golf-áramlat leállása például európában komoly lehűlést okozhat, de a globális "mérleg" ettől még a melegedés felé mutathat.

2021. aug. 10. 13:38
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!