Most akkor globális felmelegedés van vagy globális lehűlés?
Emlékszem, hogy az Ember Tragédiájában is szerepel a nagy lehűlés, mivel akkoriban úgy gondolták az emberek, hogy a Föld le fog hűlni. Jelenleg felmelegedés van, 20-30 év múlva már megint lehűlés?
Nem szeretnék okoskodni, ezt tényleg nem értem, minden választ megköszönök.
#1: Hagyjuk a politikát, csak tudni akarom, hogy akkor most mi van. Ez nem a politika rovat.
Globális dögvész
A választ elsősorban #3 (19:10) irányába címezem, nem "off" jelleggel, de ha szakértője a témának (ami én egyértelműen nem vagyok), akkor szívesen hallanék szavatos állításokat.
Amennyire én tudom az interglaciálisok és glaciálisok váltakozását nem igazán lehet belőni, mivel a földtörténeti korok során nem voltak megközelítőleg sem azonosan hosszúak. Talán 5-35 ezerév között valahol helyezkednek el messzemenő skálán felvéve. A példát ebből a szempontból félrevezetőnek tartom, mert egy ilyen metaforában az egyes hónapok nem azonosan hosszúak. Az utolsó glaciális korszak kb. 104 ezer éves volt és a vége jelzi a holocén kezdetét, ami 12 ezer éve tart. Amennyire tudom ez már könnyen lehet április vége is. Ezzel talán az is egybevág, hogy az 1970-es években a hűlő tendencia miatt ezen interglaciális végét és jégkorszakot jósoltak (ami szerencsére nem jött be eddig).
A kérdésre egyébként a válasz: igen. Mindkettő van. Amennyire én tudom több egymással ellentétes erő feszül egymásnak (lásd Gaia-hipotézis). Van egy globális felmelegedés és egy globális lehűlés. Mintha az derült volna legutóbb ki a globális lehűlésről, hogy az emberi behatást tizedére számolták, mint amennyit újabban mértek, vagyis a globális felmelegedés antropogén forrását is erősen alulbecsüljük (máskülönben nem lenne valamivel erősebb a felmelegedés, ami a melegedési tendenciáért felelős). Emellett fontosnak tartom elmondani, hogy ha mégis az interglaciális elején vagyunk, akkor feltehetően a maximuma előtt, tehát az átlaghőmérséklet emelkedő trendje antropogén hatás nélkül is jelen lenne. Nem ilyen erősen és nem ilyen ütemben, de lenne.
Jelenleg felmelegedés van, ez mérhető tény.
Hogy mi lesz 20 vagy 30 év múlva, azt nem lehet még egészen pontosan megmondani.
Illetve a kérdésre más a válasz globálisan és lokálisan.
A golf-áramlat leállása például európában komoly lehűlést okozhat, de a globális "mérleg" ettől még a melegedés felé mutathat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!