Lenne gy téridővel kapcsolatos elméletem, tudnátok cáfolni, ha már én bizonyítani nem tudom.?
Azon gondolkoztam, hogy az univerzum tágulását illető megfigyeléseinket, nem-e befolyásolja, hogy mi ugye a galaxis magunk (szupermasszív feketelyuk) tértorzító vonzáskörzetében vagyunk, illetve zuhanunk bele egyre gyorsabban szerintem:) Ennek következtében egyre tömörebb térbe kerülünk napról-napra, nyilván a fény sebességét ugyan annyinak mérjük, holnap is mint tegnap, de külső megfigyelőként a galaxisunk hatáskörén kívül lévő szemlélő nem azt fogja látni, illetve ha ez a szemlélő villantana nekünk egy 1 másodperceset, már ma hosszabb idejűnek látnánk, ha holnap is villant azt meg holnap még hosszabbnak, meg távolibbinak.
Nem akarom én támadni az ősrobbanás elméletet, meg a Vatikánt, de szerintem nem korrigálták bele a mérésekbe a saját inercia rendszerünk változását szinte semmibe.
Az elméletem bizonyítására talán egy jóslatot tudnék tenni, miszerint a spirálkarunk csavarodásánál, ha kifelé haladnánk, távolodhatunk a galaxis magtól egy ideig, akkor esetleg összehúzódni látnánk az univerzumot.
Kérlek cáfoljatok rám.
"mi ugye a galaxis magunk (szupermasszív feketelyuk) tértorzító vonzáskörzetében vagyunk"
Ez igaz, de magának a Tejútrendszernek a tömege jóval nagyobb. Ahhoz képest ilyen távolságból a központi fekete lyuk hatása elhanyagolható. De még a galaxisunk gravitációs torzítása sincs akkora, hogy az univerzum tágulásának mértékét érdemben befolyásolja.
"illetve zuhanunk bele egyre gyorsabban"
Keringünk körülötte a Naprendszerrel együtt. Nevezhetjük "zuhanásnak" (ez is egyfajta gyorsulás), de nem közeledünk hozzá.
Amúgy jó a gondolatmenet, tök jó kérdés, de ezeket a relativisztikus hatásokat tuti figyelembe vették a számításoknál. Egyébként nem kizárt, hogy valamikor később korrigálni fogják a tágulásra vonatkozó elméletet, mert pl. egy hasonló hatással nem számoltak, de szerintem az nem a Tejútrendszer hatása lesz.
Köszönöm a válaszokat, én is gondoltam, hogy elhanyagolható ez a hatás a tágulás mértékéhez
1# "Keringünk körülötte a Naprendszerrel együtt. Nevezhetjük "zuhanásnak" (ez is egyfajta gyorsulás), de nem közeledünk hozzá."
Szerintem ha "keringenénk" körülötte azt körpályán tennénk, nem befelé irányuló spirálkarokon, nem lehet, hogy a tértorzulás miatt tűnik keringésnek?
3# "Ha nem tudod bizonyítani, akkor azt szükségtelen cáfolni, maradjunk ennyiben."
Ez egy elmélet volt, tőled akkor azt kérném, hogy segítenél a bizonyításában? :) Egy elmélet addig elmélet marad, míg nem bizonyítják, vagy nem cáfolják. Inkább írtad volna azt, hogy miként bizonyítani sem lehet egy elméletet, akként valószínűleg cáfolni sem.
"ha "keringenénk" körülötte azt körpályán tennénk, nem befelé irányuló spirálkarokon"
A spirálkarokat alkotó csillagok és csillagközi anyag a galaxis közepe körül keringenek. Az más kérdés, hogy karokba rendeződnek, de az nem azt jelenti, hogy a karok tengelye mentén mozognak befelé vagy kifelé.
A spirálkarok nem alkotnak akkréciós korongot. Valószínűleg azzal kevered.
A fekete lyuk egy égi objektum, és a tágabb környezetére a tömegével hat. Pl. ha a Földről mérjük a gravitációs hatását, akkor teljesen tök mindegy, hogy az a tömeg fekete lyukként, gázfelhőként vagy óriás csillagként van-e ott. A Naprendszer sem azért kering a galaxisban, mert van egy központi fekete lyuk, hanem magának a galaxisnak a tömegközéppontja körül kering. Ha eltüntetnénk a fekete lyukat középről, akkor sem történne semmi különös, legfeljebb a központi régióban keringő csillagok sodródnának külsőbb pályára.
8# Köszönöm, igen tévesen pont akként gondoltam a spirál karokra, mint az akkréciós korongok karjára.
Azt is értem, hogy a galaxisok több fényév átmérőjűek felfoghatatlan tömegűek, a tömegközéppont nélkül is egyben maradna már csak a csillagok gravitációjától is. De az igazából szerintem nem mindegy hogy egy óriás csillag van-e középen, aminek halála van, vagy elpárologhhat, vagy egy elpusztíthatatlan feketelyuk. Valahol azt halottam, hogy egy elmélet szerint az univerzum végén minden feketelyukban végzi, csak azok lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!