Einstein-Stokes egyenletben miért van a nevezőben a "6*𝜋"?
Engem ez a Szökés törvényre emlékeztet
A pi valóban a gömb alakból ered. Szerintem nem lehet egy frappáns, rövid választ adni arra hogy miért éppen 6pi. Van egy több oldalas levezetés, mindenféle közelítésekkel és ez a vége.
¶
A 6𝜋 eredetileg a Stokes törvényből jön, ami a részecskére ható fékező erőt írja le viszkózus folyadékban. Könnyen belátható hogy az r sugarú gömb alakú részecske közelíthetőleg körlap területű alakkal érintkezik a folyadékkal, amiben 𝜋 szerepel (r^2 𝜋). Azt hogy miért 6(!)𝜋 szerepel, azt kérdezd meg Stokes-tól, de ha már nem él akkor is mindegy, szerintem ezt kísérletileg határozta meg.
Az Einstein-Stokes egyenlet pedig az Einstein-Smoluchowski egyenlet és a Stokes törvény kombinációjából adódik egy kis Fick törvénnyel megfűszerezve.
További szép napot, igazi rock gyöngyszemet hallgatok: Black Sabbath - Headless Cross Album.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!