Ez a közmondás tényleg igaz?
Duna melletti kis városban lakok. Sokat szoktam járni én is a Dunára strandolni, és ismerek több idős embert is, köztük hajósokat is.
Náluk van egy mondás, miszerint vihar nem tud áthaladni a Duna egyik feléről a másikra. És ezt én is tapasztaltam, hogy ha jött egy hirtelen vihar, az vagy az egyik vagy a másik felén volt a Dunának, nagyon ritka az olyan hogy olyan irányban mozog egy vihar, hogy egyik partról áthalad a másik part irányába.
Ennek van esetleg valami tudományos alapja?
1. Ez NEM közmodás, hanem népi megfigyelés - a két dolog nem ugyanaz.
2. Annyiban lehet benne igazság, hogy a víz fölött más a levegö áramlása, ami valamennyire eltérítheti az idöjárási frontot.
3. Ennek ellenére elöfordul, hogy a vihar nem marad meg az egyik oldalon, ha a front elég erös, és megfelelö szögböl érkezik.
Ausztriában és déli határ mentén is át tudott haladni a Duna felett:
Ez nem közmondás, és népi megfigyelés is csak akkor lenne, ha igaz lenne.
Ez babona.
Hasonló, mint hogy a Duna fölött nem lehet átlőni, mivel igen erős a gravitációja (ez is babona).
Most mit mondjak, kétszer is tapasztaltam, hogy a körút egyik felén zuhogott az eső, de úgy ám, mintha dézsából öntenék, a másikon meg egy csepp sem esett.
Előfordul zivatarnál, hogy valahol a széle van, a Duna annyival könnyebb eset, hogy sokkal szélesebb, mint a körút, így ott nyilván gyakrabban lehet ezzel találkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!