Mi a valóság? Egy létezik belőle, vagy egyidejűleg,
egymás mellett több is?
Figyelt kérdés
Schrödinger egy érdekes gondolatkísérlettel állt elő. Kamrába zárt egy macskát kis mennyiségű radioaktív anyaggal, egy Geiger-számlálóval, egy fiola méreggel, valamint egy kalapáccsal. Amint egy radioaktív atom lebomlik a kamrában, a kalapács működésbe lép, a méreg kiszabadul, a macska elpusztul. Azonban az érdekesség a kvantumvilág tulajdonságaiban rejlik. Az atom bomlását megfigyelésünk fogja egy végleges állapotba kényszeríteni. Addig, amíg nem nézzük meg, nem tudjuk, hogy a macska elpusztult vagy sem. Két, szuperpozícionált állapotban van. Egyidejűleg van jelen a mikrokozmoszban az élő és az elpusztult attribútum. Mi van akkor, ha az élet és halál egyidejű létezése a makrokozmoszra is érvényes? Potenciálisan létezhet-e két különböző valóság egymás mellett? És ha igen, hány különböző valóság létezhet egymás mellett?
Szerintem a valóság nem más, mit az egymásra következő Planck-féle időtartamok közül az, ami éppen most VAN.
2021. máj. 14. 13:20
12/16 Wadmalac válasza:
#11: éppenséggel így is lehet mondani, de azért azt ki kell kötni, hogy a Planck-idő nem egy diszkrét, osztatatlan idő-alapegység.
2021. máj. 14. 13:32
13/16 anonim válasza:
"Vannak párhuzamos valóságok, ha erre gondolsz. Einstein is ezt gyanította, illetve ez következik egy rakás dologból."
Kíváncsivá tettél, egy ilyen dolgot említenél, kérlek?
2021. máj. 14. 13:51
14/16 anonim válasza:
"Vannak párhuzamos valóságok, ha erre gondolsz."
És ott mindenkinek másik tudata van? Mi dönti el, hogy melyik valóságban van a jelenlegi tudat?
Szerintem ez túl van bonyolítva. Egy valóság van, ameddig fizikai kísérletek az ellenkezőjét nem bizonyítják, én így gondolom.
2021. máj. 14. 22:50
15/16 anonim válasza:
"Szerintem a valóság nem más, mit az egymásra következő Planck-féle időtartamok közül az, ami éppen most VAN."
Ez igaz lehet. Kérdés, hogy mi maga az idő. Létezik, vagy csak az ember találta ki, hogy értelmezze a fizikai dolgokat? Ha létezik is, csak a változások sebessége alapján lehet rá következtetni. Az elmúlt idővel mi van? És jövőbeni idővel? Ha az egyik Planck idő után jön a másik, akkor hol van a következő, amikor még nincs itt? Előre meghatározott sorban vannak, vagy mindig csak egy Planck idő létezik?
2021. máj. 14. 22:56
16/16 Gofrisütő válasza:
Szerintem nem zárható ki az, hogy több valóság van, de ez olyan, mint hogy mi van a 4D-s térben, NEM SZÁMÍT. Ahogy nem érintkezhetünk a 4D-s tér maradék részével, nem kapcsolódhatunk a többi valósággal, szóval olyan, mintha nem lenne. De ha létezne, akkor sem lehetne átmenni egy másik valóságba. A kvantumokat még nem fejtettük meg, de szerintem nem sok külön valóság van.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!