Ezeket a fajta exponenciális egyenleteket hogyan kell megoldani?
Meg lehet oldani erőből:
log2(2^(x-2)) = log2(5^(2-x))
x-2 = (2-x) * log2(5)
x(1+log2(5)) = 2 + 2*log2(5) = 2 * (1+log2(5))
x = 2
De mivel az egész számok halmazán kéri, meg lehet oldani úgy is, hogy észreveszed, hogy 2 hatványai 1 kivételével párosak, vagy páros számok reciprokai. Míg 5 hatványai 1 kivételével páratlanok, vagy páratlan számok reciprokai. Tehát ha van megoldása az egyenletnek, akkor az csakis 2^(x-2) = 5^(2-x) = 1 lehet, ami a nulladik hatványa 2-nek és 5-nek is, és x=2-re teljesül.
Ennél sokkal egyszerűbben is meg lehet oldani. Ha észrevettük azt, amit mondtam, akkor fel lehet így írni:
2^(x-2) = 1/5^(x-2), szorzunk a nevezővel:
5^(x-2) * 2^(x-2) = 1, ha azonos kitevőjű számokat szorzunk, akkor az alapok összeszorozhatóak:
(2*5)^(x-2) = 1, vagyis
10^(x-2) = 1, ez pedig már megoldható a tanult módon.
De ha szétbontjuk a hatványokat a kitevők alapján a szokott módon, akkor az egyenletet így lehet rendezni:
10^x = 100, ez egy kicsit egyszerűbb.
Most lehet, hogy én gondolom túl, de az 1084-es feladaton gondolkodni sem kell, mert triviális megoldása az x=2, mivel ekkor mindkét oldalon 0 lesz a kitevő, márpedig valami a nulladikon az 1. 1=1, tehát meg van oldva.
Ugyanez az 1085 és 1086.
Ezzel csak az a probléma, hogy az odáig rendben van, hogy ha a kitevőben 0 van mindkét oldalon, akkor az megoldás, viszont ez nem jelenti azt, hogy más megoldás nem lehet. Szóval ez még így önmagában kevés.
Arra lehet esetleg hivatkozni, hogy ha x=/=2, akkor az egyik oldal mindig kisebb 1-nél, a másik nagyobb 1-nél, ebben az esetben nyilván nem lehet egyenlőség, így csak az x=2 lehet megoldás.
De akkor már egyszerűbb normálisan levezetni.
Hú, ezer köszönet! :D
Rég voltam már gimis, így ezeket még meg kell emésztenem, de tök jó, hogy ennyi ötletet írtatok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!