Meiózis során létrejöhet diploid sejt? (Ha igen hogyan?)
Egy biológia Verseny feladatsort oldottam és az egyik feladatnak az volt a kérdése hogy meiózis sejtosztódás során milyen sejt jöhet létre. Lehetett választani hogy diploid/haploid/mindkettő.
Miután megoldottam a feladatot ellenőriztem a megoldókulcsban és az a válasz benne hogy mindkettő.
A meiózisnak nem pont az a lényege hogy kifejezetten haploid sejteket hoz létre? (ugye a faj egyedeire jellemző kromoszóma szám megtartása érdekében)
Vannak olyan fajok amelyeknek a normális kromoszóma készlete nem diploid. Kétéltűek körében gyakori például ez a jelenség, egyes fajoknak akár 12-szeres kromoszómakészletük is lehet. Ha egy állat történetesen pont tetraploid, akkor a meiózisa diploid sejtet fog eredményezni.
A meiózisnak az a lényege, hogy a faj egyedeire jellemző kromoszómakészlet felét hordozó sejteket hozzon létre, ezért amit te írtál, hogy "A meiózisnak nem pont az a lényege hogy kifejezetten haploid sejteket hoz létre?" abban az esetben igaz, ha az adott faj testi sejtjei diploidok. Igaz ez például az emberre és az emlősökre általában, bár kivételek lehetnek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!