Az ózonréteg miből van?
Ránéztem már a Wikire, de nem értem mit írtak oda. Ezért kérdeztem meg inkább itt, hátha valaki magyarosan le tudja-e írni.
Valakitől olyat is hallottam, hogy az ózon az hatalmas szelekből állnak, amikor egy kő az űrből hozzánk vándorol, a szél elcsapja. Valaki meg olyat mondott nekem, hogy kemény anyag van a föld körül.
Értem, tehát lehet baromság, csak magyaros legyen. :) Amíg nem érted, mi az a légkör, addig ne erőltesd. Haladj szép sorban. Mire ált. másodikos leszel (korban vagy szellemileg), addigra minden szépen a helyére kerül.
(facepalm)
Néha nehéz eldönteni hogy valaki csak simán trollkodik vagy nem ért valamit, esetleg nagyon fiatal. Ez is egy ilyen kérdés külső szemlélőként nagyon nagy zagyvaságokat írsz. Ezért írtak páran komolytalan választ. De mi van ha mégse ezért nem szeretem ha valakit túl könnyen ítélnek el trollnak, mert mi van ha valaki csak simán nem ért egy triviális dolgot.
Ezért: Az ózon egy gáz mint az oxigén, csak annak egy másik változata. Ami nagyon reaktív gyakorlatilag azonnal megsemmisül ha találkozik egy másik anyaggal. Ezért nem találkozni vele a felszín közelében, mert ott azonnal elbomlana. A képződő ózon csak olyan helyen lehet stabil ahol nem találkozik sok más dologgal ezért alakult ki az ózonréteg nagyon magasan, ahol semmi sincs. Ez ránézésre nem különbözik a többi levegőtől, legkönnyebben talán úgy lehet elképzelni mit ha olajat öntenénk víz felszínére. Ugyan úgy átjárható csak kicsivel más tulajdonságai vannak.
("Valakitől olyat is hallottam, hogy az ózon az hatalmas szelekből állnak, amikor egy kő az űrből hozzánk vándorol, a szél elcsapja. Valaki meg olyat mondott nekem, hogy kemény anyag van a föld körül."
Ezek kontextusból kiragadott féligazságok és komplett baromságok keveréke egyikre se alapozz kariert.)
Ahogy írták előttem, az ózon az egy gáz. Ránézésre nem tudod megkülönböztetni a többi áttetsző gáztól (ha jól rémlik van valamennyi kék színe, de az csak nagyon nagy dózisnál látszana). Már biztos észrevetted, hogy egyes anyagok képesek elnyelni a fény egy részét. Például egy piros színű üveg csak a piros fényt engedi át, a többit elnyeli. (A fehér fényben mindenféle színű fénysugár megtalálható. Ezért lehet például a napfényt (ami fehér) szét bontani a szivárvány színeire. Egyes gázok is tudnak hasonlót, a klórgáz például zöld, mert az sem minden részét ereszti át napfénynek. Az ózon (mint ahogy a levegőben nagyobb mennyiségben található gázok) a látható fényt nem nyeli el (ezért nem látjuk a levegőt), de a fények egy olyan tartományát, amit nem látunk (de cserébe káros hatása lehet) elnyeli.
Ha fenn lennél az ózonrétegben, semmit sem látnál belőle. Az is egy légkör egy része, ahol ráadásul elég ritka már a levegő. (És persze ott sem csak ózon van, a légkörnek csak egy kis részét alkotja ott is ózon.) Egyébként sincs abszolút éretemben véve olyan nagyon sok ózon ott. Ha összegyűjtenénk az ózonrétegben levő ózon a Föld felszínén, egy tiszta ózonból álló rétegben, akkor a réteg vastagsága kb. 3 mm lenne.
Amúgy találkozhattál is már ózonnal. Fénymásolószalonokban lehet érezni a szagát (a fénymásolók működése során képződik valamennyi). Nagy dózisban nem nagyon egészséges.
Egyébként hány éves is vagy?
BTW: Ha véletlenül troll a kérdező, akkor legalább nagyon magas színvonalon műveli! :D
"A képződő ózon csak olyan helyen lehet stabil ahol nem találkozik sok más dologgal ezért alakult ki az ózonréteg nagyon magasan, ahol semmi sincs."
Az azért nem igaz, hogy az ózonrétegben semmi nincs. Kb. 15-35 km magasságban húzódik (bár az eltérő források elég változatos adatokat mondanak). Az ózonrétegben is csak kb. 10 ppm az ózonkoncentráció.
Inkább azért lehet nagyobb mennyiségben (arányban) magasabban, mert ott erősebb az UV sugárzás.
20/F vagyok. Nem figyeltem és nem is értettem, hogy mit mondtak az iskolában általánosban. (van ennek oka).
Tehát az ózonréteg ha odamegyek, akkor én bomlok szét vagy a réteg?
"Ha összegyűjtenénk az ózonrétegben levő ózon a Föld felszínén, egy tiszta ózonból álló rétegben, akkor a réteg vastagsága kb. 3 mm lenne."
Akkor miért mondják, hogy régen vastag volt az réteg, mára meg lyukas szinte mindenhol? Ózom felett is levegő van? A kő ami egyenesen az űrből felénk jön, az hogy pusztul el?
Egyik sem. Ha olyan magasságban volnál, akkor meghalnál, de nem az ózon miatt, hanem mert megfulladnál az oxigénhiánytól (ott már nagyon alacsony a légnyomás), illetve önmagában a nagyon alacsony nyomás sem tenne jót. De ha felszálsz oda (ballonnal, vagy erre alkalmas repülővel - bár azok is inkább az alsó részét érik el), akkor nem tapasztalnál semmi extrát (persze azon kívül, hogy szép volna a kilátás).
Felix Baumgartner egyszer kiugrott bő 38 kilométerről egy ballonból, hogy végül ejtőernyővel ereszkedjen le. Az már a teteje az ózon rétegnek, de talán fölötte is van. Vannak róla képek, nem tudom, lehet videó is (de egyéb - nem emberes - sztratoszféra ballonok is vannak, szoktak készíteni képeket, tim leapse videót, stb.)
"Akkor miért mondják, hogy régen vastag volt az réteg, mára meg lyukas szinte mindenhol?"
Az ózonréteg elég vastag (ahogy fentebb írtam, kb. 20 km), de egyáltalán nem tiszta ózonból áll (plusz nagyon sokkal ritkább ott a légkör, mint a Föld felszínén). Ráadásul egyáltalán nem csak ózon van ott. Ahogy fentebb írtam, az ózonrétegben átlagosan mintegy 10 ppm az ózonkoncentráció. A ppm milliomod részt jelent (parts per million). Tehát az ózonrétegben nagyjából 100 ezer levegő molekulából egy lesz ózonmolekula! Tehát nem úgy kell elképzelni, hogy van levegő, aztán ózonrétek, aztán megint levegő. A légkör összetétele felfele nagyjából 80 kilóméteres magasságig nem nagyon változik, csak egyre ritkább lesz. Az ózonrétegben a Föld felszínén megszokott légkörhöz hozzájön valamennyi ózon is. (Persze mint mondtam, sokkal kisebb nyomás mellett.)
Az ózonlyukat sem kell szó szerint értelmezni. Pusztán azt jelenti, hogy a sarkvidékek felett (főleg a déli felett) nagyon lecsökkent az ózonréteg. Tehát valójában ott nem az ózonréteg vastagsága vékonyabb, vagy hiányzik ott, hanem csak lényegesen alacsonyabb az ózontartalma a normálisnál.
A képek az ózoneloszlást mutaják a déli féltekén. A baloldali skála illetve a színezés az ózon mennyiséget jelzi úgynevezett Dobson egységben. Látszik, hogy a sarkvidék felett 2015-ben sokkal kisebb volt az ózonmennyiség. Ez az ózonlyuk.
"A kő ami egyenesen az űrből felénk jön, az hogy pusztul el?"
Ennek semmi köze nincs az óznréteghez. A meteorok olyan nagy sebességgel érkeznek a Föld légkörében, hogy a közegellenállás miatt nagyon felizzanak, ezért ég el a többségük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!