Ha egy baktérium sejtfalát eltávolítanák és beraknák egy zárt részre tápanyaggal, tudna osztódni? Lenne sejtfala az új példányoknak?
Értem, köszik! Akkor jól gondoltam, mert amin filóztam, hogy az első sejtfallal rendelkező lénynek az őse lehetett-e olyan, ami nem gyártott magának zárt sejtfalat, de a többi részt már igen. Képes volt osztódni de még egyfajta közös plazmába kerültek be a későbbi sejtalkotók.
Igazából a sejtfal mitől zárul be? Osztódáskor egy folyamat részeként vagy
magától is képes lenne rá?
A baktériumok többségének tudtommal szüksége van a sejtfalra az osztódáshoz (a DNS másolatai a sejtfalhoz kapcsolódva válnak szét). Vannak sejtfalnékli baktériumok (Tenericutes), de ezek paraziták, nagyon gyakran sejteken belül élősködnek. Sok antibiotikum, például a penicillin, a sejtfalszintázist gátolja, és így tudja megakadályozni a baktériumok szaporodását.
Szóval szerintem jó eséllyel nem tudna szaporodni.
"Képes volt osztódni de még egyfajta közös plazmába kerültek be a későbbi sejtalkotók."
Nem teljesen értem, mire gondolsz. A sejtplazmát a sejtmembrán határolja el a külvilágtól, nem a sejtfal. Ahhoz, hogy osztódásról tudjunk beszélni, szükség van sejtmembránra, mert különben hogyan osztódik a sejt? (pontosabban az eukariótáknál ne feltétlenül, van hogy csak a sejtmag osztódik, de nyilván azt is membrán határolja el a környezetétől.)
Azt, hogy hogy alakultak ki az első élőlények, nem tudjuk. Például nem tudjuk, mikor és hogyan jelenhetett meg a membrán. Mindenesetre a membránt alkotó amfipatikus molekulák (pl. foszfolipidek) spontán képesek membárokba rendeződni, szóval ha már voltak ilyen molekulák, akkor a membrán kialakulása nem olyan nagy kunszt. (Persze a molekulák megjelenése egy másik kérdés.)
A sejtfal egy külsö burok, amit kiválaszt a sejt, az nem osztódik a sejttel, újra képezi az új sejt.
Kevered a sejthártyával. A sejthártya/sejtmembrán egy ketös lipid réteg, ami képlékeny, mondhatni folyékony, képes bárhol csatlakozni egy másik részéhez, mint ahogy pl egy buborékból tudsz két buborékot csinálni. A két réteg vertikálisan erösen csatlakozik egymáshoz, illetve a benne található fehérjék sem tudják egyszerüen elhagyni, de horizontálisan teljesen képlékeny, tehát a fehérjék oldalirányban viszonylag szabadon mozoghatnak. A biológiai folyamat maga ettöl azért bonyolultabb, mert szabályozva, irányítva van az egész, most itt nem fejteném ki.
Hmm, igen úgy látom hogy rosszul írtam ki a kérdést, a sejtmembrán az, amire igazából gondoltam.
Köszönöm a válaszokat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!