Ért valaki ennyire a fizikához, hogy tudna válaszolni?
Üdv!
(Mindkét link ugyanazt mutatja. Biztosra megyek.)
Fahasításról (kuglizásról) lenne szó.
A 3 méteres vas kb. 20 kg, a favágó ember kb. 80 kg, a fák változatos fajtájúak, de átlag kuglizásra kell gondolni (szilva, akác, stb.) és max. 50 cm az átmérőjük. A fahasításhoz ugyan nem tudom, mekkora erő kell, de aki konyít a fizikához, józan paraszti ésszel lehet tudja, hogy bőven elég-e az erő, vagy csak 5 méteres vassal működhet, stb..
Az a szerencse, hogy a tuskókat általában nem kell teljes magasságban átvágni, ha eljutsz elég mélyre, hasad magától. Amelyik nem, az a káromkodós kivétel.
Szóval nem kell a vágó résznek teljes tuskómagasságban mozognia.
De akkor is elég méretes erőkar kell, vagy nagy erő.
https://www.youtube.com/watch?v=-O-s8c2Qg4I
Az emberi erőre szánt szerkezetedbe vagy kéne egy lábpedálos hidraulika, csak az lassú, vagy egy beülős hinta, ahol a saját segged súlyát használod, ha beülsz.
Mondjuk nem tudom, mennyivel kisebb megerőltetés tuskónként, vágásonként leülni és felállni, mint baltázni.
"A magasság a legkisebb probléma."
A legnagyobb. Mert pont az áttételeid mértékében nő a kézi hajtású erőkar úthossza.
20 centi hasításhoz 100-szoros áttétel esetén 20 méter kéne. :)
A legkisebb erőkarral és fáradtsággal járó verzió szerintem valami lábpedálos megoldás lenne, több lépésből egy löket, valami racsnis előtolóval.
Akkor könnyebb lesz. Csak dög lassú.
Én inkább vettem egy 7eFt-os jófajta fejszét, szépen felfentem borotvaélesre és súlyából ejtve darabol mindent, ami nem csuromvizes vagy csomós.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!