Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ért valaki ennyire a fizikához...

Ért valaki ennyire a fizikához, hogy tudna válaszolni?

Figyelt kérdés

Üdv!

[link]

[link]

(Mindkét link ugyanazt mutatja. Biztosra megyek.)

Fahasításról (kuglizásról) lenne szó.

A 3 méteres vas kb. 20 kg, a favágó ember kb. 80 kg, a fák változatos fajtájúak, de átlag kuglizásra kell gondolni (szilva, akác, stb.) és max. 50 cm az átmérőjük. A fahasításhoz ugyan nem tudom, mekkora erő kell, de aki konyít a fizikához, józan paraszti ésszel lehet tudja, hogy bőven elég-e az erő, vagy csak 5 méteres vassal működhet, stb..

2021. ápr. 11. 19:17
1 2
 11/15 Wadmalac ***** válasza:
100%

Az a szerencse, hogy a tuskókat általában nem kell teljes magasságban átvágni, ha eljutsz elég mélyre, hasad magától. Amelyik nem, az a káromkodós kivétel.

Szóval nem kell a vágó résznek teljes tuskómagasságban mozognia.

De akkor is elég méretes erőkar kell, vagy nagy erő.

https://www.youtube.com/watch?v=-O-s8c2Qg4I

Az emberi erőre szánt szerkezetedbe vagy kéne egy lábpedálos hidraulika, csak az lassú, vagy egy beülős hinta, ahol a saját segged súlyát használod, ha beülsz.

Mondjuk nem tudom, mennyivel kisebb megerőltetés tuskónként, vágásonként leülni és felállni, mint baltázni.

2021. ápr. 12. 08:29
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
A magasság a legkisebb probléma. vannak áttételek, ellensúly stb.
2021. ápr. 12. 09:39
 13/15 Wadmalac ***** válasza:
100%

"A magasság a legkisebb probléma."

A legnagyobb. Mert pont az áttételeid mértékében nő a kézi hajtású erőkar úthossza.

20 centi hasításhoz 100-szoros áttétel esetén 20 méter kéne. :)

2021. ápr. 12. 09:53
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Hát úgy néz ki, hogy a művelt kollégák - mármint nem tudom, ki mennyire müvelt, én magam nem fizikus vagyok, "csak" egy gépész - egyöntetű véleménye az, hogy vagy nem megvalósítható jelen formájában az ötleted, vagy igazából nem lenne könnyebb, mint fejszével vágni. Én az utóbbi állásponton vagyok gépészként, megfelelően merev acéldarabot használva erőkarként(tehát nem mondjuk egy 40x40x2es zártszelvényt) működhet is akár, de az pont elég nehéz lesz ahhoz, hogy a végén semmivel se lesz könnyebb így fát hasogatni, mint fejszével, inkább csak nehezebb.
2021. ápr. 13. 01:03
 15/15 Wadmalac ***** válasza:

A legkisebb erőkarral és fáradtsággal járó verzió szerintem valami lábpedálos megoldás lenne, több lépésből egy löket, valami racsnis előtolóval.

Akkor könnyebb lesz. Csak dög lassú.

Én inkább vettem egy 7eFt-os jófajta fejszét, szépen felfentem borotvaélesre és súlyából ejtve darabol mindent, ami nem csuromvizes vagy csomós.

2021. ápr. 13. 07:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!