Az Esthajnal csillagot ( Vénuszt) hol találom az égbolton?
Évekig láttam. Ragyogott a téli estéken közvetlenül napnyugta után.
Idén nem láttam. Tavaly ilyenkor a nyugati égbolton ragyogott közvetlenül napnyugta után.
Van ennek valami tudományos magyarázata?
Égi kalendárium: 2021. április
"Vénusz: A hónap első felében még nem figyelhető meg a Nap közelsége miatt. 20-a után már kereshető napnyugta után a nyugati égen, ekkor fél órával nyugszik a Nap után. A hónap végére láthatósága fokozatosan javul, 30-án közel háromnegyed órával nyugszik a Napot követően. Fényessége –3,9 magnitúdó, átmérője 9,7˝-ről 9,8˝-re nő, fázisa 0,999-ről 0,99-ra csökken."
Most nem tudom, hogy milyen fázisban van. Ha távolodik, akkor kb. 2 hét múlva már látható lesz napnyugta után. Ha közeledik, akkor majd napkelte előtt lehet látni keleten.
Ha ennyire érdekel a csillagászat, töltsd le a Sky Map alkalmazást. Azon valós időben és irányban láthatod, hogy éppen hol vannak a bolygók és a csillagok.
Most pont a Nap túloldalán van. Hamarosan este lesz látható.
De ha valami fényeset szeretnél látni, akkor hajnalban a Jupiter jön fel keleten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!