Amikor egy szupravezető gyűrű felett lebeg egy mágnes, akkor hogy marad meg az áram, a gyűrű nem végez munkát?
Ja értem. Tehát amikor süllyed a mágnes, akkor nő az áram, amikor emelkedik, akkor csökken? Energia szempontjából akkor így kijön nullára, nem is végez munkát?
Tulajdonképpen a lebegési magasságot is csak a mágnes térerőssége és tömege határozza meg? Meg esetleg a gyűrű méretei.
Nem egészen.
Ahogy közelíted felé a mágnest, olyan áram keletkezik benne, ami gyakorlatilag a mágnes tükörképének felel meg.
Márpedig az azonos pólusok taszítják egymást!
Ezért aztán lesz egy olyan távolság, ahol az erők kiegyenlítik egymást, a mágnes nem közeledik tovább.
Ha messzebb viszed, akkor az áram csökken, akkor már tartani kell a mágnest.
Lenz bácsi megfigyelte, hogy az indukált áram irány mindig olyan, hogy az őt létrehozó erő ellen hat.
Mivel a szupravezetőben indukált áram veszteség nélkül folyik, ezért a mágnes által létrehozott ellenerő folyamatosan fennáll.
A mágnes pedig egy helyeben lebeg, magasága nem változik, nincs munkavégzés...
Ha egy polcra teszed, akkor sem végez a polc munkát a mágnesen, csupán egy helyben tartja...
"magasága nem változik, nincs munkavégzés"
Igen, erre én is gondoltam, de ha lenyomják, visszaugrik, mintha egy rugón lenne. :)
Értem. Ezek szerint egy ilyen rendszerben igazából az ohmos veszteség az egyetlen veszteség.
Akkor olyasmi lehet, mint a réz vagy alu csövön átejtett mágnes esete. Az csak fékeződik, de ha szupravezető cső lenne, akkor konkrétan megállna a mágnes, nem is tudna átesni rajta. Ha jól értem, kb. még átnyomni sem lehetne rajta. (Vagy nem tudom, mekkora erőnek képes ellenállni.)
Jól gondold.
Át lehet rajta nyomni. Egy rugó lógó testet is fel lehet emelni megfelelő erővel, de az erőt megszüntetve a test visszatér az eredeti állapotba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!