Mocsarat létrehozni mesterségesen hogyan lehet? (Nem annyira vizes, sokkal inkább nagyrészt sáros, kis részben vizes mocsarat. Hol növényekkel, hol nem.) Tudom, legelőször kell egy betonacél vagy fólia kád/mélyedés hogy a víz ne tudjon elfolyni.Lent!
Nyilván nem óriási kiterjedésű részre gondolok, kisebb vasbeton, vagy (olcsóbb?) fólia mélyedésre/kádra. 10 x 10, vagy 20 x 10, a kérdés tekintetében teljesen mindegy.
Ilyen helyen (feltételezem HA háborítatlan nyugalom is társul hozzá (elkerítve) valahol a természetben a mocsaras/lápos részt létrehozva) ki tud alakulni valamilyen állatvilág?
Ha igen, milyen flóra és fauna szokott kialakulni idővel ezen területeken, vagy a közelében?
Eredményezhet valami pozitívumot az állatvilágra nézve a szokásos erdős/mezős részekhez képest egy ilyen terület létrehozása?
Ásol egy nagy gödröt talajvízig.
Én csináltam. Hangulatos volt.
Első:
"Tudom, legelőször kell egy betonacél vagy fólia kád/mélyedés hogy a víz ne tudjon elfolyni."
A víz (az alacsony 10 x 10-es, netalán 20 x 10-es betonkádban, vagy fóliatóban) már megvan. Feltételezem illene bizonyos (2/3-ad, 3/4-ed, vagy még nagyobb) részét földel "beborítani" (vagy máshogy lápossá tenni, ezt majd mások megmondják - remélem).
Második:
Mekkora lenne a minimum terület (szerinted), ami a fenti kérdésben említett/körülírt (inkább sáros, enyhén vizes) tó/kád mocsarasításához kellene? Illetve ahhoz, hogy bizonyos állatok, például madárfajoknak, kedvezzen?
"...talajvízig."
Erre nem is gondoltam. :) Azt feltételeztem, hogy mindenképpen kelleni fog egy betonacél kád, vagy tófólia, ami nem engedi elfolyni a vizet. :) A tiéd is egy újabb megoldás.
Hazánkban a folyamszabályozásokig rengeteg hely volt lápos, mocsaras. Lényegében azok is ilyen helynek számítanak,ahol rendszeresen megáll a belvíz, agyagos a talaj, ott könnyebb ilyen szándékot megvalósítani valamivel, mert az erdő, mező, láp, mocsár környezeti életvilágnak kell egy megfelelő terület, csak a határvidéknek is több száz méter kellene.
Ettől függetlenül azért ki lehet alakítani kisebb területen is, akárcsak egy terráriumban, de rendszeresen gondoskodnod kell a fenntartásáról, megjegyzem a szúnyogok paradicsoma lesz, mert azok egy fél hordó esővízben is felettébb el tudnak szaporodni, elátkoznak majd a környéken, talán még meg is büntetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!