Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan működik a tömegspektrog...

Hogyan működik a tömegspektrográf?

Figyelt kérdés

#Tömegspektrográfia
2021. ápr. 9. 09:23
 1/3 Wadmalac ***** válasza:
100%
Nagyon egyszerűsítve, ismert erősségű mágneses erőtérbe ismert sebességgel "belőtt" atommagok (ionok) pályalehajlásából (az elektromos töltés kelti az elhajlást, a tömeg, a tehetetlenség "gátolja") számolják a tömeg/töltés viszonyt, ha a töltés ismert, a tömeg számítható.
2021. ápr. 9. 09:32
 2/3 Wadmalac ***** válasza:

A nevében a spektrum szó szereplésének okát nem tudom, de szerintem onnan ered, hogy az elhajlás után egy ernyőn felfogva a becsapódásokat az eltérő anyagok eltérő helyen hoznak létre becsapódási csíkokat, ami nagyon hasonló a fényspektroszkópiában az eltérő hullámhosszok eltérő törése miatt létrejövő külön csíkokhoz.

Ma ezt persze monitoron egy grafikon elváló csúcsaiként nézzük, de gondolom régebben valami fotólemezes vagy ahhoz hasonló felfogás lehetett.

2021. ápr. 9. 10:24
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

#2 Igen, innen jön a spektrum. A pályaelhajlós-becsapódós technológia viszont elég régi, nem tudom hogy használják-e még őket valahol. A modern mass spec gépek egy orsó alakú kamrában pörgetik körbe az anyagot, indukált áramot mérnek aminek a Fourier-spektruma csúcsokból áll az egyes anyagok tömeg/töltés arányainak megfelelő helyen. Itt mágneses erőtér nincs (nyilván a forgó töltések által indukált kis minimális teret leszámítva) hanem elektrosztakikusan pörgetik meg az anyagot.

[link]

2021. ápr. 9. 10:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!