Ha egy perc 60 másodperc és egy óra 60 perc, akkor egy nap miért nem 60 óra?
Szerintem azért erre már illik az elfajult kifejezés.
:D
Oké! No comment!
Akkor esetleg keress valami más hivatkozást és ha alá tudod támasztani a hangoztatott véleményed, akkor beszélgethetünk tovább.
Vagy te valahogy mindenki másnál ezt jobban tudod?
Nézd, nálad jobban. Ez tény.
A babiloniak első naptára, ahogy más népek esetében is előfordult ez, lunatikus naptár volt, tehát a hold ciklusain alapult.
A soláris naptárat később vezették be.
Az is nyilvánvaló, hogy a babiloniak esetében a tizenkettes számrendszer volt a köznép által használt, mert 60-as számrendszert a paraszt nem tudott használni és szüksége sem volt rá, nem látta előnyét.
Arra meg, hogy a piacon eladjon/vegyen három zsák gabonát, megfelelt a tucat alapú rendszer is, pláne, hogy kéznél volt a keze, ami alapot biztosított a számításnak. Egy-egy ujjperc és kezenként négy ujj [ez 3x4 azaz 12], mert a hüvelyket nem használták.
"A luniszoláris ciklusok – a napév és holdhónap össze nem mérhető volta miatt – mindig csak megközelítő pontosságot érhettek el. Ezért – bár a csillagászok egyre hosszabb és egyre pontosabb ciklusokat dolgoztak ki – a gyakorlatban mindenütt megelégedtek a 19 éves ciklusokkal. Az ezen az alapon kidolgozott naptári rendszerek közül a legkorábbi a babiloni naptár, amelyet az i. e. IV. század elején vezettek be. Ez 12 holdhónapot számlált"
Részlet, Hahn István, Naptárrendszerek c. művéből.
Azt meg rád bízom, hogy kitaláld, miért bukkan elő ezeknél a piszok babiloniaknál olyan gyakran a 12-es szám, ha csak a 60-as számrendszert ismerték?
"A soláris naptárat később vezették be"
De bevezették.
"Azt meg rád bízom, hogy kitaláld, miért bukkan elő ezeknél a piszok babiloniaknál olyan gyakran a 12-es szám, ha csak a 60-as számrendszert ismerték?"
A 12 benne van a hatvanban, de a hatvan nincs a tizenkettőben, ez nem tűnik neked fel?
Na mindegy engem ez tovább nem érdekel túlságosan, javaslom a kérdezőnek, hogy nézzen meg más oldalakat is, ha érdekli ez az egész annyira, hogy rászán egy kis időt még, mert tévedhetek én is a wikivel egyetemben, meg azokkal a könyvekkel együtt, amikből történészként tanultam régen.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!