Miért tartalmaz cianidokat az alma és a többi 'csonthéjas' gyümölcs magja?
Talán az tehet arról, hogy a fa élete ne tartson örökké?
Vagy hülyeség?
Az alma NEM csonthéjas gyümölcs!
Másrészt az az elönye, hogy a magot nem rágják szét, ezért ki tud csírázni, ha azt is megennék az állatok, akkor már kihalt volna az alma mint faj
Az alma tartalmaz "ciánt" annak ellenére hogy nem csonthéjas és nem az az elsődleges szerepe hogy védje a magot.
Ezekben a növényekben a cián egy amygdalin (amit B17 vitamin ként lehet ismerős) nevű anyag tartalmazza ami savas közegben elbomlik és kis mennyiségű hidrogén-cianidot fejleszt. Ez az anyag főleg a növény egyes biológiai folyamataihoz kell. Nem elég mérgező hogy jelentős védelmi szerepet töltsön be, ráadásul az alma eléggé hagyatkozik arra hogy megeszik a gyümölcsét ezért nem lenne szerencsés ha minden azonnal meghalna ami megeszi.
(források: [link]
[link] )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!