A Föld mágneses erővonalai hol törnek ki a felszínből?
Mivel ez a mágneses mező állandó, ezért nyugalmi indukció nincs.
Mozgási indukció annyi van, hogy az iránytű beáll észak felé. Alapvetően konzervatív az erőtér, tehát az, hogy én kimozdítom aztán a mágneses tér visszahúzza annak az össz munkája negatív lesz, mert nem tudod nulla munkával kimozdítani. Nem tudom megfigyelted-e nem nagyon csavarja ki a kezedből a műszert ha kézzel akarod erőltetni, tehát nagyon apró munkáról van szó.
A kilépési pontok (sarkok) környékén valóban nagyjából állandó. A föld körül viszont csak quázi állandó.
Ennek több oka is van:
- A mágneses pólus vándorol is szép lassan.
- A nap felőli oldalon mindig "benyomódik" a mágneses tere a bolygónak, és az átellenes oldalon kiterjed. A tér a földdel együtt elforog (amúgy nem is teljesen szimmetrikus). Így egy 24 -órás ciklusú változásban mozognak azért azok az erővonalak. Kint az űrben a Föld mellett (egyenlítő fölött) mozognak a legjobban.
- Nagyobb napkitörések és napviharok elég rendesen meg is tudják rengetni a mezőt. Ezek okozzák benne a legnagyobb változásokat.
Ami bizony hosszú vezetékekben jelentős indukciót is kelt!
A nagy távvezetékeknél számolnak is ezzel és annak megfelelő mértékű túlfeszültség stb védelmeket építenek bele!
Hasznosítási lehetőségek ezekre nem nagyon vannak.
Az elsők ugyan ciklikusak de túl lassúak egy jelentős indukcióhoz.
A napkitörés esemény egyszerűen túl ritka és véletlenszerű a hasznosításhoz.
Csak egy érdekesség: a Föld mágneses mezejét vizsgálva megállapították hogy a déli féltekén az óceánban van egy folt ami északi pólus. Tehát ott is van még "kitörési" pontja a mezőnek!
"esetleg használható lenne energiatermelésre ?"
Nem, mert nincs olyan stabil pontod, amihez képest mozognak.
Ha a Föld körül keringő műholdhálózat össze lenne kötve rézdróttal, akkor, az erővonalakat metszve termelhetne áramot.
Baromi rövid ideig, mert a Lorentz-erő szépen lelassítaná őket és lepotyognának.
Kevesebb energia jönne össze, mint amennyi kellet a műholdak pályára állításához.
Konkretizáld a problémád.
Mágneses erővonalakból áramot kinyerni mi kell? Erővonalakat metszeni. Sokat, gyorsan.
Ez a Föld erővonalaival nem megoldható.
A kommented értéke nulla, sima trollkodás, ha nem mondod meg, mi a problémád.
Ha képtelen vagy rá, inkább menjél kapálni, füvet nyírni, valami hasznosat tenni ,mert ez nem az.
#9: Nem tudom, szerintem érthető, a kérdező kíváncsi, hogy a földmágnesesség energiatermelésre kihasználható-e, és ha igen, hogyan.
Hát sajnos nem nagyon.
#1+#2 együtt elég jól elmondja, miért nem.
Én csak hozzátettem, hogy az sem megoldás, ha a csaknem mozdulatlan erővonalakhoz képest én akarok mozogni és azzal érni el energia-kinyerést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!