Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A doppler jelenség gravitációs...

A doppler jelenség gravitációs hullámoknál, vagy egy közeledő, távolodó tömegnél is felléphet?

Figyelt kérdés
2021. márc. 20. 20:14
1 2
 11/18 dq ***** válasza:
Azért hívják hullámnak, mert periodikus. Mivel periodikus, ezért eltérő sebességű megfigyelőknek eltérő a periódus.
2021. márc. 23. 11:17
 12/18 dq ***** válasza:

Régen olvastam annyi fájdalmas ostobaságot, mint ez a cikk. Ezt néztétek:

> The foundation of this effect is in the Equivalence Principle: for instance, if a gravitational wave approaches the

earth with a frequency f it could only be detected with

the same frequency by a free falling antenna. The inverse

problem occurs with gravitational waves outgoing from

the source.

Miért írja azt, hogy a detektor gyorsulásától függ (szabadon esik-e a detektor), amikor a detektálás frekvenciája kizárólag a detektor _sebességétől_ függ, és semennyire nem függ a gyorsulásától? Minden szerző és lektor teljesen be volt szívva?

2021. márc. 23. 11:45
 13/18 Wadmalac ***** válasza:

#12:

Wut?

A szerző keveri a grav. hullámokat a rádiókészülékkel, amit frekire kell hangolni?

2021. márc. 23. 12:31
 14/18 dq ***** válasza:

#10: "A gravitációnak meg nem ismert, hogy lenne hullámhossza."

"The speed, wavelength, and frequency of a gravitational wave are related by the equation c = λ f, just like the equation for a light wave."

[link]

2021. márc. 23. 13:20
 15/18 Wadmalac ***** válasza:

#14:

Ne keverd a gracitációt a gravitációs hullámmal.

A hullámnak lehet frekvenciája. Két egymás körül köröző és végül összeolvadó fekete lyuk esetén pl. egy exponenciálisan növekvő freki.

A gravitációnak magának nem ismert, hogy lenne.

Fényhez hasonlítva, ha van egy adott hullámhosszú fényed, aminek intenzitása valami x frekvenciája változik, "villog", az teljesen más dolog, mint magának a fénynek a frekije-hullámhossza.

2021. márc. 23. 13:53
 16/18 dq ***** válasza:
Azt hittem te írtad #4-et, #10-et, #13-at, de azért köszi, majd észben tartom :)
2021. márc. 23. 13:59
 17/18 Wadmalac ***** válasza:

Én írtam azokat, de pont a 4-es második részében pont ezt írtam le.

És utána a továbbiakat is ennek fényében írtam.

2021. márc. 23. 14:16
 18/18 A kérdező kommentje:
Doppler hatásnak nem szabadba függenie a kibocsájtó sebességétől fénysébességgel.
2021. márc. 24. 07:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!