Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha jól tudom az alvásnak több...

Ha jól tudom az alvásnak több fázisa van és csak akkor igazán pihentető, ha végigmegyünk a fázisokon. Viszont akkor az alábbiak hogy vannak?

Figyelt kérdés
Ha álom közben kelünk fel, az azt jelenti, hogy félbeszakítottuk a REM fázist és nem pihentető? Tehát aki emlékezik az álmára az nem jó? Illetve van az ún. belső óra, ami függetlenül attól, hogy mikor feküdtél le, adott megszokás szerinti időben felébreszt, ez miért jó? Hiszen így nem feltétlenül lesz pihentető az alvásunk.

2021. márc. 19. 08:43
 1/8 anonim ***** válasza:
Akkor pihentető, ha több mély-felszínes periódus követi egymást, megvan a szükséges mennyiség.
2021. márc. 19. 08:49
 2/8 anonim ***** válasza:
A pihentető része a mélyalvás, tehát az első három stádium, amiből a 3. a legmélyebb. REM alvás közben lényegében 'tanulunk', főleg a motoros képességek idegződnek be. Az álmok oka egyesek szerint az, hogy a testünk felkészítsen a veszélyekre, amelyek IRL adódhatnak.
2021. márc. 19. 09:08
 3/8 anonim ***** válasza:

Egyes szerek (alkohol, altatók stb.) képesek csökkenteni a REM fázist a mélyalvás meghosszabbításával, azonban ez koránt sem túl pozitív. Létezik a REM sleep rebound effektus: a REM fázis úgymond hitelbe megy, tehát az agyad megjegyzi, hogy már hosszú ideje nem volt, így akkor pótolja be, amikor alkalma esik rá. Ez történik, ha az említett szerek elvonásakor rémálmok keletkeznek, amelyek sokkal valóságosabbak, mint a megszokottak.

Alkohol esetében sokkal rosszabb a hatása, egy idő után az agy felismeri, hogy már nagyon hosszú ideje nem volt REM fázis, így lényegében akkor kapcsol be, amikor ébren vagyunk. Ez jelentkezik delirium tremens esetén, ezt jelenti a delirium.

2021. márc. 19. 09:11
 4/8 anonim ***** válasza:
A belső óra alatt gondolom a cirkadián ritmusra gondolsz. Ez nyilván azért fontos, mert az őseink akkor feküdtek le, mikor sötét volt: nem vadászhattak, nem építhettek, semmit sem csinálhattak az éjjel.
2021. márc. 19. 09:13
 5/8 anonim ***** válasza:

Ha esetleg van egy kis időd, akkor nézd/hallgasd meg a következő podcastet:

https://www.youtube.com/watch?v=pwaWilO_Pig&t=1459s

A srác 2 és fél órán keresztül elképesztő dolgokat mesél az alvásról, egy isten ez az ember. Sosem láttam még érdekesebb videót.

2021. márc. 19. 09:24
 6/8 Wadmalac ***** válasza:

Biztos van valami ezekben a dolgokban. De szerintem az emberenkénti különbségek nagyobbak, mint amekkorákat ilyen-olyan hipertudományos mérnöki tervezés szintű alvástaktikával el tudsz érni.

Én már évek óta figyelem magam alvásfigyelő alkalmazással, alvásciklusokat és aláshosszokat is nézve.

Úgy veszem észre, semmi sem ér annyit, mintha stabilan betartod a lefekvési és felkelési időpontokat, hogy a belső órád ráálljon, megfelelő mozgással és egészséges életmóddal, stresszkerüléssel (illetve megfelelő stresszoldással, például sport) tartod magad alvásképes állapotban.

Én ezt igyekszem követni és ennek lehetséges maximális betartásával mondjuk kb. egy év alatt elértem, hogy ágyba bújás közben jön az első ásítozás, szinte azonnal elalszok és reggelente általában ébresztő megszólalása előtt percekkel már fent vagy csak félálomban vagyok.

És közben nullát foglalkozok alvásciklusokkal, REM fázissal stb.

2021. márc. 19. 10:47
 7/8 A kérdező kommentje:
Akkor, ha jól értem, ha emlékszünk az álmunkra, az azt jelenti, hogy a 4. fázisban ébredtünk fel, tehát megvolt a 3. pihentető fázisunk és az épp jó!
2021. márc. 19. 19:14
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem biztos, hogy megvolt. Egyes fázisokat képesek vagyunk átugorni. Egyébként igen, ha álomból kelünk fel, tehát emlékszünk az álomra, akkor a REM fázisból ébredtünk fel.
2021. márc. 19. 19:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!