Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Konkrétan mit jelent az energia?

Konkrétan mit jelent az energia?

Figyelt kérdés
A wikin olvastam a hivatalos megfogalmazást, de az annyira nem érthető. Az Erőt úgy értettem meg, hogy focista elrúgja a labdát, akkor belead némi erőt. A labdát az energia mozdítja el ennél a példánál maradva?
2021. márc. 15. 17:27
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
A lényeg, hogy bár napi szinten találkozunk vele, nehéz igazán jó, hétköznapi definíciót adni rá. Kicsit megfoghatatlan, olyan, mint pl. az idő. :)
2021. márc. 15. 19:31
 12/22 anonim ***** válasza:
51%
#11 Ez engem azért zavar nagyon, mert azzal, hogy ilyen homályos (de gyakran előkerülő) kulcsszó az energia, rengeteg tere van a kóklerségnek. Nyisd ki az ablakot és küldöm neked az energiát, meg hasonlók.
2021. márc. 15. 19:37
 13/22 A kérdező kommentje:
#12: éppen emiatt tettem fel a kérdést, mert annyi mindenre mondják rá, hogy energia, de hogy mi is az egészen pontosan? Szavak nélkül tudjuk, hogy micsoda, de elmagyarázni nagyon nehéz...
2021. márc. 15. 19:48
 14/22 anonim ***** válasza:
70%
#5 vagyok. A "munkavégző képesség" az elég egyszerű és mi azt tanultuk gimiben. Fizikusok doktorok állították össze a tananyagot. Nagy hülyeség nem lehet.
2021. márc. 15. 19:54
 15/22 anonim ***** válasza:
51%
#12, Igen, én fizikai, tudományos értelemben használtam a szót. De amúgy igen, sok dologra használják, ami inkább ezotéria. (Ha így érted a kóklerséget.) (#11)
2021. márc. 15. 19:55
 16/22 anonim ***** válasza:
82%
#14, Nem hülyeség, nincs vele gond, csak nem valódi definíció. Inkább a hatásán keresztül magyarázza, mintha azt mondanám, hogy a fény az, amitől látszanak a tárgyak.
2021. márc. 15. 19:57
 17/22 anonim ***** válasza:
70%
#16 De igen az volt a definíció. Hadd ne keressem elő a tankönyvet.
2021. márc. 15. 20:00
 18/22 anonim ***** válasza:
75%
:) Igen, én is tanultam, tudom, hogy az volt a definíció, mivel nincs igazán más, amit egy gimis megért. És a hétköznapi számításokhoz tökéletes. De a főkérdés is valahol érthető és jogos.
2021. márc. 15. 20:07
 19/22 Mojjo ***** válasza:
100%

@17: Nem azt vonták kétségbe, hogy az volt a definíció, hanem azt, hogy a definíció fogalmának úgy amúgy megfelelően eleget tesz-e.

Egyébként elhiszem, illetve tudom, hogy ez a középiskolai definíció. És elhiszem, hogy jó szakemberek írták a tankönyvet. Épp ezért ők is tudták, hogy nem igazán megfelelő a definíció, amit írnak. Nem csak azért, mert nem is igazán definíció, hanem mert még konkrétan rossz is - lsd 7-es, 8-as hozzászólás. Viszont középiskolás szinten nem lehet igazán jobb definíciót adni, így marad ez, ami sok sebből vérzik. Ezért kerül ez a tankönyvekbe.

2021. márc. 15. 20:08
 20/22 anonim ***** válasza:

Bocs, elfeledkeztem a 8-as válaszod másik részéről.

"Egy gáz belső energiája pl mennyire felel meg a "változtatóképesség" fogalmának? Akármit is változtatunk, arra a gáz teljes belső energiáját nem tudod felhasználni. A maradékot hogy definiáljuk?"

Még mindig jobb, mint a "munkavégző képesség". Különösen, amikor tanítod az izochor állapotváltozást, hogy sem a gáz által, sem a gázon nem történik mechanikai munkavégzés, de a belső energia (a munkavégző képesség), az változik...

Egyébként pedig a nulla fokon meglévő belső energiát a rendszer (ez esetben: a gáz mint anyag) létrehozásához szükséges energiaként definiáljuk, ami a rendszer megsemmisülésekor képes felszabadulni (az más kérdés, hogy mennyire extrém körülmények kellenek ehhez a megsemmisüléshez és közben mivé alakulnak az alkotóelemek)

2021. márc. 15. 22:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!