Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Konkrétan mit jelent az energia?

Konkrétan mit jelent az energia?

Figyelt kérdés
A wikin olvastam a hivatalos megfogalmazást, de az annyira nem érthető. Az Erőt úgy értettem meg, hogy focista elrúgja a labdát, akkor belead némi erőt. A labdát az energia mozdítja el ennél a példánál maradva?
2021. márc. 15. 17:27
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
54%
Milyen suliba jársz?
2021. márc. 15. 17:39
 2/22 A kérdező kommentje:
VI. osztályban :D
2021. márc. 15. 17:46
 3/22 anonim ***** válasza:
68%

"Konkrétan"

Ha lenne egyszerű és pontos megfogalmazás, akkor a tudósok sem vesződnének a bonyolult definíciókkal és képletekkel. :)

[link]

Alapszinten elég annyi, hogy az a valami, ami ha átalakul egy másik formájába, akkor munkavégzésről beszélünk, ill. munkával tudjuk mi is átalakítani, de nem tud sem elveszni, sem létrejönni.

(Ez egyébként azért nem túl precíz, mert az energia a munkavégző képesség, a munka pedig energiaátalakítás, vagyis egymással magyaráztuk a két dolgot.)

2021. márc. 15. 17:52
 4/22 A kérdező kommentje:
Egyébként felnőtt vagyok, nem hatodikos, de a hülye kérdésre, csak ilyen válaszokat lehet írni. Nagyjából tudom, hogy mi az energia, de pontosan nem tudom magamnak meghatározni.
2021. márc. 15. 18:03
 5/22 anonim ***** válasza:
78%
munkavégző képesség
2021. márc. 15. 18:05
 6/22 Mojjo ***** válasza:
100%

Az a megmaradó mennyiség, ami az időeltolás folytonos szimmetriájából következik.

A munkavégző képesség és hasonlók talán jók gimis szinten, de ennyi.

2021. márc. 15. 18:18
 7/22 anonim ***** válasza:
25%

#7 Ez a definíció az 1910-es évek eredménye. Energiafogalom előtte is volt.

A "munkavégző képesség" sajnos egyáltalán nem szemléletes, mert a munkát is vagy az energiával, vagy a semmitmondó (és a hétköznapi munkafogalomtól erősen eltérő) erő·elmozdulás skalárszorzattal definiálják. Úgyhogy a tanulóknak inkább úgy vezettem be - nem éppen egzakt módon -, hogy "változtatóképesség".

2021. márc. 15. 18:52
 8/22 Mojjo ***** válasza:

@7: Egy gáz belső energiája pl mennyire felel meg a "változtatóképesség" fogalmának? Akármit is változtatunk, arra a gáz teljes belső energiáját nem tudod felhasználni. A maradékot hogy definiáljuk?

Igen, az 1910-es évek szüleménye, de én úgy látom, az egyetlen, ami pontos. Legalábbis most hirtelen ezt mondanám, de abszolút meggyőzhető vagyok :)

2021. márc. 15. 19:01
 9/22 anonim ***** válasza:

Az iskolát azért kérdeztem, hog ymilyen szinten szeretnéd megérteni. Mert nem ugyanúgy kell egy ált. iskolásnak, meg egy egyetemen (érintett) szakra járónak elmagyarázni.

Ezen a szinten az energia azt mutatja meg, hogy egy adott valami (aminek van energiája) mennyi "mechnaikai munkát" (vagy hőátadást) képes végezni. Ez kicsit olyan, mint amikor azt mondjuk: "ez az ember majd kicsattan az energiától, képes elhordani egy egész hegyet". Nyilván (nagyon) nem pontos a "hasonlat" de a te szinteden elég kell legyen.

2021. márc. 15. 19:07
 10/22 anonim ***** válasza:
51%

"Igen, az 1910-es évek szüleménye, de én úgy látom, az egyetlen, ami pontos. Legalábbis most hirtelen ezt mondanám, de abszolút meggyőzhető vagyok :)"

Nem akarlak meggyőzni, csak próbáltam kiemelni, hogy ez előtt a definíció előtt is sokan használták az energia fogalmát, nem csak középiskolás szinten. Egyébként egyet értek (sőt egy kicsit bosszant is, hogy a korábbi energiadefiníciók olyan homályosak).

2021. márc. 15. 19:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!