Miért írják az ecetsavat képletét CH3COOH-nak és miért nem CH3CO2H-nek?
A CH3CO2H semmivel sem utal kevésbé a szerkezetre, mint a CH3COOH. Van aki használja is, pl:
A valós válasz annyi, hogy szokásból írják így. A linken a cikkek közt látható, hogy sok a régi. Régebben a -CO2H is megszokott volt, ma meg a COOH a megszokott. Persze ma is használják a -CO2H jelölést, de a COOH sokkal szokványosabb.
Szerintem a CO2H a logikusabb a karbonsav csoporthoz, és az OO jelölést meg kéne hagyni a peroxidoknak. Jelenleg viszonylag nehéz könnyen és intuitív jelöléssel különbséget tenni a peroxidok, karbonsavak és peroxo-karbonsav csoportok között. Kicsit foglalkoztam ezzel anno, és mindent össze-vissza kellett zárójeleznem, hogy érthető legyen.
Ez lenne a leglogikusabb:
CH3CO2H karbonsav
CH3CO3H peroxo-karbonsav
CH3COOH C-O-O-H, azaz peroxid csoport, etil-hidroperoxid
És így
RCO2R lenne az észter
RCOOR lenne a szerves peroxid (a csoportok sorrendje valóban R-C-O-O-C-R)
Szerintem ez jobb jelölés lenne, mert jelenleg a karbonsavak és peroxidok közti jelölések gyakran összezavaróak. De a megszokás mindig felülbírálja a logikát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!