A szénsavas italok hűtése miért növelik a szénsavtartalmat kémiai szempontból?
Figyelt kérdés
2021. márc. 12. 12:16
1/2 anonim válasza:
Mivel a szén-dioxid szénsavvá alakulása egyensúlyi folyamat, az egyensúlyi összetételt lehet alakítani. Ha hűtjük, akkor az exoterm reakció irányába tolódik az egyensúly, ha melegítjük, fordítva. Így hűtésnél a szémsav keletkezésének irányába tolódik a folyamat.
Valamint a gázok oldhatósága a hőmérséklet csökkenésével nő, tehát hidegebb folyadékban több gázt lehet oldani. És ugye a több szén-dioxid vízben való oldásával is eltoljuk a reakciót a sav keletkezés irányába.
2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2021. márc. 12. 13:42
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!