Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A barackmag ciánt tartalmaz....

A barackmag ciánt tartalmaz. Tény, vagy városi legenda?

Figyelt kérdés
Eléggé nehezemre esik elhinni, hogy egy élő szervezet olyan anyagot hoz létre önmagában, ami sejtszinten gátolja a légzést.
2010. aug. 18. 12:15
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
72%
azt pontosan nem tudom, de az almamag bizonyitottan tartalmaz ciant...csak annyira kis mennyisegbn h az nem artalmas, mert ugye senki nem eszik meg tetemes mennyisegu almaMAGOT
2010. aug. 18. 12:39
 2/11 anonim ***** válasza:
83%

Azt nem tudom, lehet. a Mandula biztos h tartalmaz.

Lehet h az összes ilyen csonthéjas magja tartalmaz, azt hiszem a dióban is az van, most én ebben nem vagyok biztos, csak azt akarom írni, hogy én elég lehetségesnek gondolom. Meg ez nem annyira nagy mennyiség, és látod a mandula is létrehoz ilyet. Ez nem kering a növényben, szóval nem gátolja a saját sejtlégzését.

2010. aug. 18. 12:40
 3/11 anonim válasza:
100%
A szilva magja is tartalmaz, ezért pálinkafőzésnél a szilva magja nélkül főzik a páleszt a cián miatt, szerintem minden ilyesfélébe van
2010. aug. 18. 12:51
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
A dió nem tartalmaz ciánt! És a barackmagban is van édesebb és keserű mag az édes nem sok ciánt tartalmaz azért ehető! A mandula szintén nem egyforma van keserűmandula és édes, a mandula viszont benzaldehidet tartalmaz ami nem cián! A cseresznye és meggymag tartalmaz ciánt.
2010. aug. 18. 12:51
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Ciánt nem tartalmaz, csak cianidokat. Úgy, mint a mandula is.

Cianid:

"Előfordulás

Számos baktérium, gomba és alga állít elő cianidokat és így sok növényben és élelmiszerben megtalálhatók.

A növényekben általában cukormolekulához kötődve ciano-glükozidok formájában vannak jelen és általában a növényevők elleni védekezést szolgálják.

Bizonyos gyümölcsök (pl. cseresznye, barack, alma) magja tartalmaz ciano-glükozidokat. A keserű mandulában szintén megtalálhatók.

Számos hidrogenáz enzim aktív csoportja tartalmaz cianid ligandumokat.

Hidrogén-cianid előfordul a gépjárművek füstgázaiban és a dohányfüstben is."

"A mérgezés oka a sejt mitokondriumában lévő citokrómoxidáz enzim aktív vasatomjának megkötése. Ennek következtében a sejt nem képes oxigént felvenni."

2010. aug. 18. 12:53
 6/11 anonim ***** válasza:

Én is úgy tudtam h tartalmaz.

De pl a csigák vére is tartalmazza(hemocianin),ezért kékes színű.

2010. aug. 18. 13:39
 7/11 anonim ***** válasza:
A csonthéjasok (pl. barack, mandula) magvában lévő amigdalin nevű glikozid híg savakkal reagálva bomlik, melynek során mérgező hidrogén-cianid szabadul fel. A felszabaduló hidrogén-cianid rendkívül mérgező, blokkolja a sejtlégzést, ezáltal fulladásos halált okozhat.
2010. aug. 18. 14:00
 8/11 anonim ***** válasza:
54%
13:39: A hemocianinnak azért ez a neve, mert KÉK színű, nem pedig mert cianidot tartalmaz.
2010. aug. 18. 18:42
 9/11 anonim ***** válasza:
94%

tartalmaz csak megkötve. tehát nem mérgező.

Állítólag ha rákos sejtekkel találkozik akkor fejti ki mérgező hatását ezért hatalmas mennyiségben rák ellen is jó.(állítólag....)

2010. aug. 18. 22:56
 10/11 anonim ***** válasza:
18:42-mi így tanultuk,szóval jobban hiszek a tanárnak:)
2010. aug. 19. 13:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!