A barackmag ciánt tartalmaz. Tény, vagy városi legenda?
Azt nem tudom, lehet. a Mandula biztos h tartalmaz.
Lehet h az összes ilyen csonthéjas magja tartalmaz, azt hiszem a dióban is az van, most én ebben nem vagyok biztos, csak azt akarom írni, hogy én elég lehetségesnek gondolom. Meg ez nem annyira nagy mennyiség, és látod a mandula is létrehoz ilyet. Ez nem kering a növényben, szóval nem gátolja a saját sejtlégzését.
Ciánt nem tartalmaz, csak cianidokat. Úgy, mint a mandula is.
Cianid:
"Előfordulás
Számos baktérium, gomba és alga állít elő cianidokat és így sok növényben és élelmiszerben megtalálhatók.
A növényekben általában cukormolekulához kötődve ciano-glükozidok formájában vannak jelen és általában a növényevők elleni védekezést szolgálják.
Bizonyos gyümölcsök (pl. cseresznye, barack, alma) magja tartalmaz ciano-glükozidokat. A keserű mandulában szintén megtalálhatók.
Számos hidrogenáz enzim aktív csoportja tartalmaz cianid ligandumokat.
Hidrogén-cianid előfordul a gépjárművek füstgázaiban és a dohányfüstben is."
"A mérgezés oka a sejt mitokondriumában lévő citokrómoxidáz enzim aktív vasatomjának megkötése. Ennek következtében a sejt nem képes oxigént felvenni."
Én is úgy tudtam h tartalmaz.
De pl a csigák vére is tartalmazza(hemocianin),ezért kékes színű.
tartalmaz csak megkötve. tehát nem mérgező.
Állítólag ha rákos sejtekkel találkozik akkor fejti ki mérgező hatását ezért hatalmas mennyiségben rák ellen is jó.(állítólag....)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!