A fekete lyukak általában igen nagy tömegűek (bizonyos méret alatt természetesen nem is nagyon jöhetnek létre, plusz meg sem maradnak, megsemmisülnek a Hawking-sugárzás révén), ha lenne a közelben ilyen, annak a jeleit rég észleltük volna. A naprendszerünkön belül kizárt.
De messzebb is kicsi az esély, hogy ne vegyük észre. A háttércsillagok fényét torzítaná, kitakarná, tömege mérhetően hatna a bolygókra.
Ha "éhező" fekete lyuk, tehát nincs benyelhető anyag a közelében, ami akkréciós korong formájában látható lenne, akkor éppenséggel egy minimális lehetséges méretű, pár naptömegnyi elvileg ólálkodhat a pár fényéves körzetünkben. De borzalmasan valószínűtlen.
A létrejötte is.
"És mi a helyzet a mikoroszopikus méretű fekete lyukakkal?"
Hát, először is nem nagyon ismerünk természetes utat a létrejöttükre, másrészt pillanatok alatt elpárolognak.
Kösz mindenki!
20:04 Ja azt néztem én, szeretem az olyan műsorokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!