Egy vezetőben az elektronok áramlási sebességét hogy lehet kiszámolni?
sehogy.
mérni viszont meg lehet, baromi lassan mennek. egyenáram eseten néhány milliméter óránként. (váltóáram esetén meg nulla)
Az áram közel fénysebességgel, vagy annak kb. 2/3-ával megy különféle vezetőkben. A hatásuk.
Ámde maguk az elektronok egyik helyről a másikra baromira lassan, bár önmagukban azok is baromira gyorsan mennek (mint a fenti hatás), csak cikkcakkban csapódva atomokhoz, ide-oda gerjesztődve, stbstb az anyagban. Meg más elektronokat taszigálnak a mágneses terükkel.
Beküldesz egy vezeték egyik végén egy csomó elektront (rákapcsolva a vezeték két végére feszkót), hát nem azok az elektronok fognak pillanatok múlva kijönni a vezeték másik végén, amiket egyiken beküldtél. De az áram maga az gyors lesz.
@3 Az áram pont, hogy nem gyors.
Az EM (elektromágneses) mező terjedése az, ami gyors.
S, mivel a Poynting-vektornak - ami az EM mező energiaáramlás-sűrűsége - van vezetőre merőleges komponense, tudjuk, hogy a vezetési elektronok a vezeték körüli EM mezőből nyerik az energiát a valóban nem túl gyors (ne feledjük, nem akadálytalan a haladásuk) mozgásukhoz.
T. 4-es! (3-as vagyok)
Ott az áramot, mint elektrotechnikai fogalmat említettem. Mint ahogy láthatod a többi részéből is a válaszomnak, hogy ilyen és olyan nézőpontból is írtam, megpróbálva közérthetően.
De ha kötekedni akarsz, akkor a vezetési elektronok nem csak a vezeték közüli elektromágneses menőből nyerik az energiát, hiszen ott van még egy csomó minden... még relativisztikus energiamomentumuk is van és nem szabadon kóvályognak, hanem olykor megülnek egy atomi pályának a legfelső energiaszintjén, majd onnan elszakadva továbbandukolhatnak is, ott meg már nemcsak a vezeték körüli elektromágneses mezők számítanak... hanem mindenféle potenciálgörbék és valószínűségek, ahogy az atomos anyag eloszlásánál való kolbászolásuk is. De nyerhetik közvetett módon az atom belső energiájából (hőmérsékletéből) is, vagy még sok más különböző lehetőségből.
Bár ezekkel gondolom te is tisztában vagy, ha poynting vektort emlegetsz, meg vannak itt mindenféle ilyen-olyan vektorok-mezők, amiket Lorentz, meg Maxwell bácsi felügyel, néha beleszólnak mások is.
Te lehet, hogy kötekedésnek éled meg, én viszont pontosításnak szántam, mert, noha elmondásod szerint közérthetőségre törekszel, azzal, hogy az "áram" szót valami teljesen más értelemben használod, mint amit az jelent (anélkül, hogy erre külön felhívnád a figyelmet), nem érthetőbb lesz, amit írsz, hanem csak zagyva.
Nem szerencsés dolog, ha egy kérdezőnek (aki nyilván nincs képben (különben nem kérdezné, amit kérdez)) a fogalmakat nem pontosan használva próbálunk választ adni.
<off>
Egyébként én nem szoktam kötekedésnek érezni, ha valaki kiigazít, s ezt nem kötekedő stílusban teszi. S, mivel csak magamból tudok kiindulni, nem feltételeztem, hogy Te kötekedésnek érzed majd, amit írok.
</off>
Másfelől pedig ahhoz, hogy "Ott az áramot, mint elektrotechnikai fogalmat" említetted:
amennyire én tudom az áram fogalma az elektrotechnikában is a töltéssel rendelkező részecskék áramlását jelenti. (Az iránya esetén már valóban előjön a technikai áramirány, de az egy teljesen más téma.)
okés
Ja, elektrotechnikában az időegység alatt átáramlott töltés mennyisége.
Ami elvileg a töltéssel rendelkező részecskék áramlása, de inkább (szinuszosan váltakozónál) az effektív áramot értik alatta, ami az (effektív) feszültséggel kiadja a teljesítményt. Más jelgörbéknél meg olykor a csúcsértékkel, kitöltéssel, stb... (négyszög-háromszög jelek).
"elektrotechnikában az időegység alatt átáramlott töltés mennyisége"
Az az áramerősség, s nem az áram fogalma. De szerintem kár ezen évődnünk, mert végképp offtopic.
Egyikre sem nyomtam értékelést. Nem ebben szoktam kiélni magam.
És elektrotechnikában áram alatt általában (effektív-)áram(-erősséget) értünk.
És ez teljesen irreleváns attól, hogy általánosban, középsuliban, egyetemen és egyéb iskolai keretek között zajló képzéseken hogy teljesítettem. És arra is magas ívből szrok, ha szerinted 10 éves vagyok és az általánost se fejeztem be, nemhogy ilyen jellegű szakirányút. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!