Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehet megállapítani,...

Hogyan lehet megállapítani, hogy mekkora oltottsági/átfertőzöttségi szint szükséges a nyájimmunitáshoz?

Figyelt kérdés

2021. febr. 16. 13:59
1 2
 11/13 sadam87 ***** válasza:
100%

Alapvetően egyet értek az általad írtakkal, jó válasz, de az Izreles példát árnyalnám egy kicist.

"Januári hír volt, hogy elérte a 70%-os oltottságot (ha a konkrét napi adatokat összeadogattuk, tisztítottuk)."

Az igaz, hogy Izraelben a 100 emberre jutó beadott vakcinák száma már meghaladja a 70-et (bár ezt az oruworldindata.com oldal adatai szerint csak február 11-én érték el).

[link]

Ugyankkor ez nem azt jelenti, hogy az emberek 70%-a már megkapta az oltást, hiszen már sokan a második oltást is megkapták. Izraelben elvileg jelenleg (pontosabban tengapi adat) a népesség 47% kapott legalább egy oltást.

[link]

Ráadásul a legtöbb oltásból két adag kell a teljes védettséghez (én csak a Jonson & Jhonson vakcinájáról tudok, amiből csak egy dózis kell, de tudtommal Izraelben főleg Pfizert használnak). Sőt, még azután is szükség van időre (a Pfizer vakcinánál ha jól tudom kb. egy hétre), amíg hat a vakcina. Azoknak az aránya, akik mindkét dózist megkapták (vagy egydózisos vakcinát kaptak) Izraelben 31%, egy hete pedig "csak" 27% volt. (Ez iskb. egy nagyságrenddel nagyobb, mint a bárhol máshol a világon.)

[link]

Emellett van az intézkedések hatásának késése is. Ha most hirtelen itthon a népesség 60-70%-a varázsütésre védett lenne, még akkor is sokan fertőződnének meg egy darabig, hiszen viszonylag sok a fertőzött, és ők azért találkozhatnak bőven nem védett személyekkel is. Persze a járvány előbb-utóbb várhatóan lecsengene. A fertőzések kimutatása nyilván nem rögtön történik. Egyrészt közvetlenül a fertőzés után nagyon kevés a vírus részecske a szervezetben, azt még a PCR sem biztos, hogy kimutatja. Másrészt gyakran csak a tünetek megjelenése után tesztelnek, azok pedig csak napokkal a fertőzés után jelentkeznek. A halálozások pedig (érthető módon) még inkább késve változnak ehhez képest.

Amúgy Izraelben az utóbbi időben csökkent az új (azonosított) esetek és halálozások száma, persze az jó kérdés, hogy ez mennyiben köszönhető az oltásoknak, és mennyiben egyéb hatásoknak (például korlátozásoknak). (A hírek szerint érzékelhetően csökkent a beltott csoportokban a vírus terjedése, de nem néztem utána a konkrét elemzésnek.) A nyájimmunitástól még azért ők is messze vannak (bár jó eséllyel elérhetik belátható időn belül).

Összegezve: egyet értek, hogy nagyon nehéz megállapítani a védekezés szempontjából releváns adatokat, az izraeli helyzet is jó példa erre. 60% cédettség nem biztos, hogy elég a nyájimmunitáshoz (de nem is kizárható, hogy az), 75% már valószínűleg igen. (Bár láttam valamikor 6 körüli értéket is R0 becslésre, az azt jelentené, hogy 83% körül volna a nyájimmunitás határa, de azért remélhetőleg az túlbecslés volt, a legtöbb becslés kisebb értéket ad.)

2021. febr. 17. 12:39
 12/13 sadam87 ***** válasza:
100%
Még egy dolog. Mint írtam, az SIR modell az egyik legegyszerűbb jráványügyi modell (ráadásul én is a leglebutítottabb verzióját használtam). Értelemszerűen más modellek kissé más értéket adhatnak a nyájimmunitás határára.
2021. febr. 17. 12:40
 13/13 sadam87 ***** válasza:

Úgy látom, elcsesztem a 11. válaszomban az utolsó linket. Helyesen:

[link]

2021. febr. 18. 16:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!