Milyen baktériumok élnek a leggyakrabban a tojásban illetve mitől zápul meg a tojás?
Figyelt kérdés
Egy kb 1 hónapja lejárt, de hűtőben tartott tojásnak részben kicsit folyósabb volt a fehérje, amikor feltörtük. Nem volt büdös. Nem használtuk fel. Mikroszkóp alatt elég sok baci volt benne, a mintát a folyós fehérje részből vettem. Sztem nem salmonella, mert az hosszúkásabb. Ez inkább kerek-ovális volt és legtöbben párban voltak. 100x-os fáziskontraszt objektívvel 10x-os okulárral és 1,6 fejszorzóval néztem. Van fotóm is, de itt nem tudom feltölteni. Nem festegettem, nem tenyésztettem le, és tudom, hogy még fotó alapján is csak tippelni lehet. De ettől még tudni szeretném.2021. febr. 10. 20:13
2/3 anonim válasza:
Milyen mikroszkópod van? Jó képek amúgy. Sajnos pusztán a sejtek alakja alapján beazonosítani baktériumokat majdhogynem lehetetlen. (nem mintha telepmorfológia alapján segíteni tudnék. :D)
Ha tippelni kellene én Alcaligenes-re szavaznék ez alapján: [link]
A google-en elérhető mikroszkópos képek is hasonlítanak, de ez csak tipp.
Ha hozzáférsz molekuláris biológiai laborhoz (a szuper mikroszkóp alapján még akár ez is lehet) érdemes 16S rRNS szekvenciáját megnézni. Két oldalról szekvenálva univerzális primerrel... egyértelmű lenne.
3/3 anonim válasza:
Ha tudnál csinálni Gram festést az alapján is le lehetne szűkíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!