A fizika és az ezotéria abban különbözik, hogy a fizikában csak kevés indoklás nélküli kinyilatkoztatás van, míg az ezotériában sok?
Köszönöm az ajánlót, lehet el fogom olvasni. Bár őszintén szólva nem igazán hiszek abban, hogy a tudomány segíthet a személyiségfejlesztésben. Annyira racionális, annyira észszerű akar lenni, hogy távol állnak tőle az olyan dolgok, ami ezen túlmegy. Ezért a tudomány max abban tud segíteni, hogy az ember egy észszerű, reális, átlagos életet éljen. Az én életem meg arról szól, hogy a korlátaimat döngetem addig, amíg azok át nem szakadnak.
Az ezotéria kijelent, aztán a saját kijeletésére próbál mindenféle módon bizonyítékokat gyűjteni, kreálni stb.
A tudomány nem jelent ki semmit.
A tudomány KÉRDEZ.
Aztán a kérdésre keresi a válaszokat és amikor elég ellenőrzött, hiteles választ talál már, akkor megválaszolja a saját kérdését.
És után még kismilliószor újra kérdez: de biztosan?
És újra ellenőriz, keres új válaszokat.
Érdekes módon az ezotéria soha a büdös életben nem kételkedik önmagában és ezért nem is ellenőrzi, amit állít.
Még erre szeretnék reagálni:
"Az a gond az ezó könyvekkel, hogy önfejlesztés néven rossz tanácsokkal és beidegződésekkel láthat el, és olvasóként az ember még csak észre sem veszi, hogy holhibádzik a dolog."
Ami rossz, azzal nem foglalkozom. Szerintem az ezoterikus anyagokban vannak jó dolgok. Én tudomány és ezotéria párti vagyok egyszerre, de azért odafigyelek arra, hogy mit fogadok el. Azért a tudományos eredményeket sem kellene csak úgy elfogadni, mert előfordul ilyen eset is:
Egyetértek veled, viszont azt se felejtsük el, hogy a természettudományt és az ezotériát alapvetően más érdekli. A tudományt azért könnyű ellenőrizni, mert racionális, mérhető dolgokkal foglalkozik. Az ezotéria témaköréhez viszont pl. a szellemek hozzátartoznak, amikről már írtam. Azokra nincs tudományos magyarázat, sőt Brian Cox szerint nem is léteznek:
Cox érvét - akit mellesleg kedvelek, az egyik kedvenc íróm! - könnyebb elfogadni, mert nagyon racionális, az én tapasztalataim azonban azt súgják, hogy simán létezhetnek. De erre tudományos bizonyítékom nincs. Másrészt azért, mert egy ezoterikus érv nem jól van alátámasztva, még nem jelenti azt, hogy az lehetetlen.
Az is lehet, hogy 10 000 év múlva olyan tudományos eszközök lesznek, amikkel az, amit ma sci-finek, vagy ezoterikusnak hiszünk, a racionális tudás része lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!