A fizika és az ezotéria abban különbözik, hogy a fizikában csak kevés indoklás nélküli kinyilatkoztatás van, míg az ezotériában sok?
A fizika az, aminek köszönhetően működik az okostelefon vagy számítógép, amiről feltetted ezt a kérdést. Aminek köszönhetően felkapcsolhatod reggel a villanyt, belenyúlhatsz a hűtőbe, majd beteheted a mikróba, amit ott találsz, mert a fizika megmutatta nekünk, hogy kell ilyen szerkezeteket létrehozni. Az autóba is a fizika miatt ülhetsz be, a TV-t is neki köszönhetően kapcsolhatod be stb stb stb.
Az ezotériának ezzel szemben nincs használható eredménye. Semmi.
Szóval a különbség az, hogy a fizika működik és ezt kb a nap minden percében tapasztalhatod, az ezotéria meg csak van, de eredméndt nem tud felmutatni.
Nem ez a legfőbb különbség, hanem az hogy a fizika a mérhető és megismételhető jelenségekkel foglalkozik, mivel természettutomány.
Az autóba pedig nem csak a fizika miatt "ülhetsz be" (XD), hanem a kémiai miatt is, ezt eléggé leegyszerűsítetted...
#4 a fizika az lémia is.
Lehet külön veszik, de pont az az egyszerűsítés.
"Az ezotériának ezzel szemben nincs használható eredménye. Semmi."
Az ezoterikus dolgok szerintem(!) tök jók lennének akkor, ha elhagynák a természettudomány területét, és nem akarná az anyagait tudományosan alátámasztani. Azért mondom, hogy tök jók lennének, mert szerintem elég jó személyiségfejlesztő anyagai is vannak, amikből lehet tanulni. Én bevallom, amellett, hogy természettudomány párti vagyok, kedvelem az ezoterikus dolgokat is. De ha nem lenne az, hogy pl. kvantummechanikára hivatkoznak, sokkal hitelesebb lenne az egész.
Szerintem meg nincsenek jó pszichológia könyvek. Kb. azt a szintet hozzák, mint a mindennapi pszichológia magazin. Tele van egy rakás száraz, unalmas leírással. Nagyon ritka az, aminek tényleg személyiségfejlesztő hatása van.
Az ezoterikus anyagok ellenben nem hiába népszerűek. Sok ember foglalkozik ezós dolgokkal, feltehetően azért, mert sem a vallás, sem tudomány nem tudja kielégíteni azt, amire szüksége van. Az ezoterika nem arról szól, hogy olvasd, és higgy, hanem arról szól, hogy olvasd, próbáld ki, és tapasztald. Ez utóbbi miatt olyan népszerűek az ezós anyagok.
A tudomány meg nem tudja elképzelni, hogy működhetnek bizonyítatlan folgok.
"Szóval a különbség az, hogy a fizika működik és ezt kb a nap minden percében tapasztalhatod, az ezotéria meg csak van, de eredméndt nem tud felmutatni."
Attól, hogy tudományos eredményt nem tud valami felmutatni, még nem biztos, hogy nincs vele szemben tapasztalat. Nekem pl. nagy eséllyel volt dolgom szellemekkel, a beszámolót pedig azok is megerősíthetik, akik velem voltak. Láttuk, amit láttunk. Persze egy fizikus nyilván azt fogja mondani, hogy be voltunk lőve, vagy részegek voltunk, vagy, csak kitaláltuk, mikor egyik sem. Még én magam sem akarom elhinni, ezért próbálom racionalizálni a dolgot. De ha mégis igaz volt a tapasztalatunk, akkor az azt jelenti, hogy a fizikai világon kivül van más is. Ebben az esetben meg a fizika csak a jéghegy csúcsa, ami a valóság keresését, megértését illeti.
Jordan Peterson - Az élet 12 szabálya, ha csak egyet kéne mondanom.
Egyáltalán nem száraz, történet szerű elbeszélésekkel, és forrásokkal.
Remek pszichológiai könyv, és 100% önfejlesztés.
Az a gond az ezó könyvekkel, hogy önfejlesztés néven rossz tanácsokkal és beidegződésekkel láthat el, és olvasóként az ember még csak észre sem veszi, hogy holhibádzik a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!