Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 10L vagy 20L víznek nagyobb a...

10L vagy 20L víznek nagyobb a hőkapacitása?

Figyelt kérdés

2021. jan. 30. 20:30
 1/7 anonim ***** válasza:
71%
olyan fogalom nemlétezik hogy 10 vagy 20 liter viz hőkapacitása. Kb olyan kérdés hogy 10 vagy 20 liter viznek magasabb a fagyáspontja.
2021. jan. 30. 23:09
 2/7 anonim ***** válasza:

#1, Szerintem te a fajlagos hőkapacitásra (fajhő) gondolsz.

Kérdező, egy bögre vagy egy lábas vizet tudsz könnyebben felforralni?

2021. jan. 31. 05:34
 3/7 Silber ***** válasza:

A hőkapacitás intenzív paraméter, így független a mennyiségtől - tehát ugyanakkora 10 l és 20 l esetében is.

Gépészek szeretik használni a "hőkapacitás-áram" kifejezést (másnéven konvektív vízérték), amely a tömegáram és a fajlagos hőkapacitás szorzata (CW, CW=m*cp) - ez azonban nem fajhő. Ebben az esetben minél nagyobb "m" értéke, annál nagyobb a konvektív vízértéké is.

CW - konvektív vízérték (kJ/K)

m - tömegáram (kg/s)

cp - izobár fajhő (kJ/(kg*K))

2021. jan. 31. 12:19
 4/7 anonim ***** válasza:

"A hőkapacitás intenzív paraméter"

Ezt hol hallottad?

Extenzív tulajdonság: Hőkapacitás

intenzív tulajdonság: fajlagos hőkapacitás

[link]

2021. jan. 31. 15:22
 5/7 anonim ***** válasza:
A 10 L vízé kisebb, a kongó szoba is hamarabb hűl ki mint amelyik tele van vágva bútorokkal.
2021. jan. 31. 15:53
 6/7 Silber ***** válasza:

valóban ezt írja a szakirodalom, így megkövetem magam - ellenben véleményem szerint ez értelmezés kérdése.

Kiemelném, hogy a "hőkapacitás" amit a szakirodalom taglal tökéletesen megfelel és analógja annak a "konvektív vízérték"-nek, amelyet fentebb már kifejtettem.

A tudományos közösség a forrás alapján a "hőkapacitás" kifejezést extenzívnek veszi, mivel a mértékegységében nem szerepel extenzív osztó (tömeg, anyagmennyiség, stb).

Én kissé árnyaltabban látom ezt a kérdést, ugyanis a definíciójában szerepel a "rendszer" kifejezés - amely magával vonja azt, hogy mégis mire van értelmezve. Ebből következően mértékegysége J/(RENDSZER*K) lesz, azonban ezt a vele járó nehézségek miatt nem szoktás használni.

2021. jan. 31. 21:36
 7/7 anonim ***** válasza:

Igen, valóban a termodinamikában (is) tömeg- / anyagmennyiség-egységre vonatkozik a hőkapacitás és fajlagos / moláris hőkapacitás néven fut.

De szerintem ez ált iskolás kérdés, ki tudja mire gondolt a kérdés megfogalmazója?

A lényeg hogy mindenkinek igaza van :). Hurrá, most örüljünk egyet!

2021. febr. 1. 06:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!