Mekkora a foton energiaja?
E=mc^2 alapjan. Ha tudjuk a tomeget, ki tudjuk szamitani az energiajat fenysebessegnel. Nyugalmi tomege azonban nincs. Ez most azt jelentene, hogy nyugalmi allapotban nem letezik a foton? Vagy az energiamegmaradas torvenye alapjan mi lesz vele nyugalmi allapotban?
Es meg annyit, hogy amikor fenysebesseggel mozog, hogyan lehet megallapitani a tomeget?
Tudom, sok a kerdes...
A fotonnak nyugalmi tömege nincs, mivel ez egy fénysebességnél ismeretes elemi részecske (Tehát nyugalmi állapota nincs).
Fénysebességnél a foton tömegét az energiájából és az impulzusából lehet kiszámítani.
Hát abból kiindulva hogy a fotonra is érvényes a határozatlansági reláció, nos nem sokat tudunk.
A foton egy érdekes dolog.Ha kellő energiával rendelkezik, akár átalakulhat egy elektronná és egy pozitronná(a kikötés annyi hogy a foton energiájának nagyobbnak kell lennie mint mc^2 értéke az elektronra és a pozitronra együttesen).
Ez a két részecske (mivel a töltésük ellentétes) gyorsan annihilálódik, és tessék.Újra egy nagy energiájú foton keletkezik a kölcsönhatásból.
Nem tudjuk mi játszódik azokon a szinteken.A foton lényegében egy kotyvasz, és bármilyen részecskévé át tud alakulni a kellő energia birtokában.Én úgy tartom, nincs a fotonnak meghatározott energiája, mivel az egy Bozon (kölcsönhatást közvetítő részecske).
Remélem segítettem:
JustFeelGood
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!