Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lehet ennyire függőséget...

Hogy lehet ennyire függőséget okozó a nikotin? Hogy lehet hogy még forgalomba lehet hozni ilyen dolgokat?

Figyelt kérdés

Kérdésem egyik része, hogy hogy lehet, hogy egyes embereknek még az ételnél is fontosabb a cigi, hogy képes ekkora függőséget kialakítani?

A másik, hogy ennyire nem fejlődött az emberiség még agyilag, hogy egy ilyen súlyos szenvedélybetegséget támogat, látszatintézkedésekkel próbálnak "eredményeket" elérni? Az adóbevételekkel való érvelés megalapozatlan, hiszen annál sokkal többe kerül a dohányzás által kialakult betegségek kezelése, ez tény.

Egyszerűen nem hiszem el hogy ez létezik, számomra ez olyan, mintha a középkorban élnénk. Szomorú vagyok, hiszen a cigi semmi másra nem jó, minthogy függőséget okozva kicsalja az emberek pénzét, a dohánygyárakat gazdagítva ezzel. És ezt az egész világ ölbe tett kézzel nézi végig.

2021. jan. 21. 23:16
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

#10 Hát itt semmivel nem tudok egyetérteni.

Először is, rengeteg céget, vagy komplett iparágat zárnak be és nyilván ez egy rossz dolog, de a lényeg, hogy a dohányipar felszámolása semmivel nem lenne különb, mint bármi más. Ha csak a magyar kormányra fókuszálunk, jelenleg aktívan semmizik ki a kisvállalkozókat, az sem jobb semmivel.

Másodszor, a cigi nem lazít el. Ez egy marhaság. A feszültségcsökkentő hatás nem a dohány érdeme, hanem a függőség kielégítéséé. A feszültség, amit a dohányosok éreznek, az semmi más, csak elvonási tünet, ami nem is létezne a dohányzás nélkül. Le kell tenni 2-3 napra és rögtön nem lesz feszült az ember. Aki nem tud leszokni, az mentálisan gyenge és nem is érdemel szót. De ahogy már elmondtuk, az államnak ez pénz, ezért is nem érdekli őket. Nekik pont az ilyen gyenge emberek kellenek.

2021. jan. 22. 12:17
 12/17 A kérdező kommentje:
#11 Sajnos ez tükrözi elsősorban a valóságot.
2021. jan. 22. 12:39
 13/17 Wadmalac ***** válasza:

"Először is, rengeteg céget, vagy komplett iparágat zárnak be és nyilván ez egy rossz dolog, de a lényeg, hogy a dohányipar felszámolása semmivel nem lenne különb, mint bármi más."

Mondd, mi az a bármi, ami ilyen sok embert lát el munkával.

De az igaz, hogy ennek semmi köze ahhoz, miért nem lehet, nem kéne betiltani.

elég hosszan leírtam, mik az okok és nem csak én.

"Ha csak a magyar kormányra fókuszálunk, jelenleg aktívan semmizik ki a kisvállalkozókat, az sem jobb semmivel."

Ez totál irreleváns, plusz a valóságtartalma is kétséges. Nem a kisemmizés, hanem hogy bármiben különbözne az eddigi kormáányok kisvállalkozás-"támogató" politikájától. Mondjuk a KATÁ-s adózás éppenséggel egy jó húzás a kisvállalkozóknak, rengetegen élnek is vele.

Az APEH, ma a NAV egy állam az államban ősidők óta, rengeteg megkérdőjelezhető jogosságú eljárással. De nem nagyon piszkálják, mert az hozza az államkassza nagyját.

Mindegy, állatira nem tartozik ide. És szükségtelen politizálás.

"a cigi nem lazít el. Ez egy marhaság. A feszültségcsökkentő hatás nem a dohány érdeme, hanem a függőség kielégítéséé. "

Ez biztos, hogy minimum részben igaz. De azért inkább csak részben. Minden pótcselekvés feszültség-levezető.

hogy maga a nikotin nem nyugtat, nem igaz, van olyan enzimgátló hatása, ami depressziógátlókban is jelen van és nem simán a dopamintermelődéstől kelt stresszoldó érzést.

Persze ez a hatás még jobban erősíti a pszichikai rászokást, szóval jótékony hatásnak én sem mondanám.

"Le kell tenni 2-3 napra és rögtön nem lesz feszült az ember. "

Hát általában a leszokásnál a hiányérzet miatti feszültség csökkenése sokkal de sokkal később jön.

"Aki nem tud leszokni, az mentálisan gyenge és nem is érdemel szót. "

Ez egy nagyon pökhendi, ex-cathedra, tömegeket lesajnáló, degradáló, tehát sajnos azt kell mondanom, bunkó kijelentés volt.

Vagy sosem dohányoztál, vagy csak rövid ideig, vagy mázlid volt a függőség mértékével, de nem azért tudtál akkor leszokni, mert te olyan iszonyat akaraterős vagy.

Én is ismerek olyan embert, aki fél-egy éves szakaszokban dohányzik meg nem dohányzik. Genetikai mázli, ha nem alakul ki az erős függőség.

Igen, akaraterő, elszánás mértékének kérdése is, de nem CSAK azon múlik és emberenként más lehet, mennyire ezen, mennyire máson. De mindenkit így leszólni, ez simán egy randa általánosítás.

"az államnak ez pénz, ezért is nem érdekli őket. Nekik pont az ilyen gyenge emberek kellenek."

Dettó.

2021. jan. 22. 12:53
 14/17 A kérdező kommentje:

#13 Na csak azt ne mondd hogy a "tömeg" az ész. A tömeg sajnos az akaratgyenge, siránkozó biorobot, aki mindenre csak a kifogásokat keresi és saját maga iránt is képtelen a felelősségvállalásra.

"Jaj majd bá megint drágul leteszem" "Csak kocsmázáskor szívom" "A jelenlegi meló túl stresszes, majd ha nem itt dolgozok abbahagyom"

Egyik szánalmasabb mint a másik, tudom mert én is dohányoztam, és undorodom a dohányos személyemtől.

Érdekes módon a fejlettebb társadalmakban a dohányzók aránya is kisebb.

2021. jan. 22. 13:15
 15/17 Wadmalac ***** válasza:

"#13 Na csak azt ne mondd hogy a "tömeg" az ész. A tömeg sajnos az akaratgyenge, siránkozó biorobot, aki mindenre csak a kifogásokat keresi és saját maga iránt is képtelen a felelősségvállalásra."

Ez hogy jön ide?

Erről beszélek, hülye általánosítások.

"Egyik szánalmasabb mint a másik, tudom mert én is dohányoztam, és undorodom a dohányos személyemtől."

És erről beszélek. tipikus leszokott dohányos, aki onnantól, hogy sikerült, felsőbbrendűnek érzi magát, lenézve a többi embert.

Leszoktál? Hurrá. Oda jutottál vissza, ahol a dohányzás előtt voltál, nem feljebb. Ezen nincs ok büszkeségre.

Nem vagy bölcsebb attól, hogy leszoktál.

Akkor voltál hülye, amikor rászoktál, most csak azt a hülyeséget tompítottad.

Nincs semmi jogalapod lenézni ettől másokat.

"Érdekes módon a fejlettebb társadalmakban a dohányzók aránya is kisebb."

Érdekes módon azokban a társadalmakban korábban kezdődött el a megfelelő leszoktató propaganda.

Kábé annyival előbb, amennyivel előrébb jártak nálunk anyagilag, államrendszerileg.

Pl. USA esetén leírtam, hogyan történt ez.

Időben le vagyunk maradva, de itt ugyanaz a folyamat megy.

Ott sem okosabbak az emberek, olyanok, mint itt.

Csak mondjuk nem volt náluk 40 év szocializmus.

2021. jan. 22. 13:52
 16/17 A kérdező kommentje:
#15 Meg Gyurcsány. Ő is dohányzott amikor én elkezdem, ő az oka mindennek.
2021. jan. 22. 13:56
 17/17 Wadmalac ***** válasza:

Nem tudom, sosem figyeltem, kid dohányzik, ki nem. Én spec nem "példakép" miatt kezdtem bele, vagy mert "laza" dolognak tartottam, csak simán a környezet, társaság szokás-behúzó ereje miatt. Túlnyomó volt a dohányosok aránya, szívtam akkor is, ha nem gyújtottam rá.

Évekig függőség nélkül, több hónapos, féléves kihagyásokkal.

Kb. 15 éve szívom folyamatosan a napi fél-egy dobozt, most már egyértelmű biológia és fizikai függőséggel.

Hülyeség volt rászokni.

Kárát továbbra is csak anyagilag érzem, de le kéne tenni.

Aki le tud szokni, tegye le.

Senki se szokjon rá.

Mindenkit lebeszélek róla.

De megszüntetni csak úgy lehet, ha a dohányos generációk kihalnak, ez tény. Addig meg dohányosokat ilyen-olyan feltételezett jogalappal lenézni, megalázóan minősíteni senkinek nincs joga.

2021. jan. 22. 14:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!