Mi az a beltenyészet?
#1 jó válaszához adok egy gyakorlati példát.
Gyerekkoromban guppikat tartottam akváriumban.
Amikor megvettem egy adagot szép színesek voltak.
Aztán ahogy beltenyészetesen szaporodtak elkezdtek szürkülni, színtelenedni. 2 fejű egyedek születtek meg ilyesmi.
Vettem egy adaggal újabbakat betelepítettem és a szaporulattal ismét szép színes lett az állomány.
Egy darabig. Mert többé nem vettem és lassan kihaltak.
Bár ebbe a macskák is besegítettek. :D
Kicsit kibontanám az első választ, némileg leegyszerűsítve. Hátha nem ismered a genetika alapjait se.
A fejlettebb növények többségénél, és minden fejlettebb állatnál minden génből kettő van. Egy-egy mindkét szülőtől. Ez a két egyforma feladatú gén aztán megverekszik egymással, és a kettő közül az egyik győz, ő fogja meghatározni az egyed tulajdonságait, a másik meg csak ott elvan szomorúan.
Ha egy gén hibás, nem működőképes, akkor automatikusan a másik fog győzni, és ő határozza meg az adott tulajdonságot. De attól még az a hibás is ott van, és ha szexre kerül a sor, akkor egyik ivarsejt az egészséges gént fogja tartalmazni, a másik ivarsejt meg ezt a selejtet.
Ha két közeli rokon szaporodik egymással, akkor megvan az esélye, hogy mindkettő szervezetében ott van a hibás gén, és ha ott van, akkor 50 % eséllyel ezt a hibás gént fogja továbbadni, és akkor már nincs ott a tartalék, ami majd működik a hibás helyett. Így az utód két hibásat fog kapni, és születési rendellenességgel jön a világra. (Már feltéve, hogy egyáltalán megéri élve, hogy megszülessen.)
Ez a beltenyészet, hogy közeli rokonok szaporodnak egymással.
Ezért is bünteti a törvény, ha testvérek szexelnek egymással, vagy szülő a gyerekkel, mert ha ebből baba lesz, akkor az jó eséllyel nem lesz egészséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!